Nysgjerrig på Bohusracet?

Her er en film som viser hva en av verdens største tomannsregattaen går ut på.

Publisert Sist oppdatert

Med opp til 200 båter er tomannsregattaen Bohusracet blitt en unik regatta, og begynner også å få et internasjonalt omdømme. Konseptet er unikt, og det er også skjærgården.

Regattaen er på ca 170 nm med start i Uddevalla og mål i Smögen. Etter å ha seilt ut fjorden sydover mot Marstrand bærer kursen nordover til Hvaler, hvor Tresteinene rundes før kursen setter sydover mot mål.

 

FRA 90-TALLET: Bohusracet ble seilt for første gang alt på begynnelsen av 90-tallet. Da var det en lokal intern regatta med færre enn ti båter arrangert av seilforeningen i Uddevalla, SS Viken-Ägir. Regattaen døde ut mot slutten av 90-tallet, men ideen ble hentet opp igjen i 2007. Da stilte det tre båter, året etter var det 12 båter. I 2009 deltok Peter Gustavsson, og hans blogg Blur.se gjorde at langt flere oppdaget regattaen. Mange svensker hadde nok også fulgt med på det store shorthandmiljøet i Norge. Samtidig ble også flere norske båter fristet av å prøve seg mot svensker. I de siste årene har det deltatt 20-30 norske båter hver gang. 

  

SJARM: Veksten i Bohusracet har vært enorm, og arrangørene har satt tak på 200 båter. Norske seilere har trukket frem at lavere krav har vært ett argument for å seile Bohusracet. Det er også billigere å delta, samt at nivået ligger et stykke under nivået i Norge. Du trenger ikke å legge en formue i seilgarderoben for å få ett godt resultat. Flertallet av deltagerne seiler sine eldre turbåter.

Noen bruker også Bohusracet som en start på ferieseilingen, og får Smögen som et utgangspunkt.

 

GRÜNDER: Michael Tobler valgte å utvikle sin egen båt etter å ha gitt opp å finne en båt som dekket hans behov.
GRÜNDER: Michael Tobler valgte å utvikle sin egen båt etter å ha gitt opp å finne en båt som dekket hans behov.

INNASKJÆRS: Sveitsiske Michael Tobler har seilt Bohus racet to ganger, og vil stille igjen til sommeren.

– Å seile mellom steinene opp langs kysten her helt unikt, og gir regattaen en ny dimensjon, fortellet sveitseren som tar med sin båt på henger.

Mye innaskjærsseiling gjør det mulig å seile med relativt enkle båter. Det deltar alt fra Albin Express og CB 66 Racer til båter over 50 fot.

 

Du finner mer om Bohusracet har. 

GRÜNDER: Michael Tobler valgte å utvikle sin egen båt etter å ha gitt opp å finne en båt som dekket hans behov.
Seilas