Årets seiler

OL mestere vant kåringen

Santiago Langs eventyrlige OL gull i Nacra17 gjorde ham til Årets seiler sammen med britiske 470 jenter.

Publisert Sist oppdatert

Vinnerne i 2016 Rolex World Sailors of the Year ble annonsert igår kveld ved en imponerende seremoni i Casa Llotja De Mar, i nærvær av 500 delegater.

Santiago Lange

Argentineren Santiago Lange ble helt i Rio da han sammen med makkeren Cecilia Carranza Saroli vant Nacra17 klassen. Den 54 år gamle seileren, OL regattaens eldste, deltok i sine sjette olympiske leker. Han hadde to bronsemedaljer fra før, men etter en kreftdiagnose bare ett år før lekene, og som førte til at han måtte fjerne den ene lungen, var laget ikke blant forhåndsfavorittene i OL. Bare det å stille til start var en stor prestasjon i seg selv og at han skulle nå medaljefinalen i ledelse var en stor overraskelse. I selve finalen måtte han ved to anlednnger ta straffevendinger, men laget seilte seg opp hver gang, og gikk i mål med de nødvendige marginer for å sikre argentinsk gull.

- Dette er et følelsesladet øyeblikk i et langt seilerliv. Det er en seier for oss, fordi jeg ikke kunne ha gjort dette uten Cecilia. Jeg vil takke alle de andre nominerte. De er utøvere som jeg virkelig beundrer. Bare de beste vinner gullmedaljer i olympiske leker og jeg har den aller største respekt for alle de andre nominerte, sa Lange igår.

Hannah Mills og Saskia Clark

Etter å ha gått glipp av gullet i London 2012 i 470 klassen, gikk de britiske seilerne Hannah Mills og Saskia til Rio med stor besluttsomhet. Med gull i verdenscupfinalen i 2015, sølv i VM i 2015 og to verdenscupseire i 2016 gjorde at Mills og Clark kom til Rio som storfavoritter. Her gjorde de ingen feil og bare et katastrofalt resultat i medaljefinalen kunne hindre britisk gull. Men jentene gjorde som forventet og rehabiliterte nederlaget fra London. 

Saskia Clark kommenterte etter kåringen: - Dette var totalt overveldende. Å se navnene til de tidligere vinnerne, (blant dem Siren Sundby i 2003) seilsportens legender i samme kategori oss, det var total uventet. Hannah Mills var tilsvarende overveldet: - Hele basisen for vårt prosjekt var samarbeide. Å avslutte året ved å vinne denne hedersbevisningen er absolutt utrolig.  

Alle vinnerne mottok et Rolex Oyster Perpetual Yacht-Master ur og et trofé i marmor og sølv.