SEILNORGE – NORGES SEILFORBUND:

OL: Hermann Tomasgaard er et av Norges beste OL-kort, og i 2019 må han og de andre vise hva de er gode for.

I 2019 legges grunnlaget for OL-suksess

Norge har allerede kapret fire OL-plasser til OL i 2020. Nå må seilerne vise at de er gode nok til å bekle plassene, samtidig som man håper å få OL-plass i ytterligere to klasser for Norge.

Publisert Sist oppdatert

De to klassene man i tillegg til 49er FX, Laser Standard for herrer, Laser Radial for damer og brettklassen RS:X håper å få med deltagere i, er Finnjolle og Nacra 17. Anders Pedersen har ved flere anledninger vært «godt innafor» til å kunne klare det, mens Nacra-laget med Nicholas Fadler Martinsen og Martine Steller Mortensen har vært i nærheten. Med ytterligere fremgang og et internasjonalt gjennombrudd, kan Nacra-laget kanskje være der.

Veien frem til en OL-plass synes å være lengre i RS:X for damer og i 49er. Maria Mollestad har vært langtidsskadet, og det er uvisst når og hvordan hun vil komme tilbake. De unge Mathisen-tvillingene i 49er har ennå et stykke igjen helt til toppen. De satser imidlertid hardt og har seilt på fulltid siden nyttår.

Sportssjef Rigo de Nijs har pekt ut sesongmål for hver enkelt landslags­utøver og hvilke regattaer som skal representere årets høydepunkt for dem. Seilerne i de klassene Norge allerede har OL-billett i, må i år også begynne å vise at de er verdige en OL-tur til Tokyo i 2020. Det betyr at de bør kvalifisere seg til medaljefinalen i flere av de store regattaene i år.

Rigo de Nijs har som mål at Norge skal kapre en OL-medalje i 2020, og i tillegg få to eller tre plasseringer blant de fem beste.

For Hermann Tomasgaard i Laser er VM i Japan i juli årets store mål. Mesterskapet blir etterfulgt av prøve-OL og deretter en verdenscup-regatta i Tokyo, som er for alle OL-klassene. I verdenscup-regattaen vil OL-brillene med tanke på uttak til OL i 2020 bli satt på for første gang.

49er FX-seilerne Helene Næss og Marie Rønningen skal ha sin første formtopp  – eller «peak performance» som Rigo de Nijs kaller det – under EM i Weymouth. Det starter 11. mai. Deretter skal de trene frem til en ny formtopp under VM på New Zealand i desember.

49er- og Nacra 17-klassen har sine mesterskap samtidig med 49er FX, hvilket betyr at de to Nacra-lagene, Nicholas Fadler Martinsen/Martine Steller Mortensen og Tiril Bue/Mathias Mollatt, samt Mads og Thomas Mathisen i 49er, følger samme syklus og har de samme målene som jentene i 49er FX. Under VM i desember vil det bli avgjort om Nacra 17- og 49er-seilerne er blitt gode nok til å kvalifisere Norge for en plass i de klassene.

Omtrent samtidig vil det være Anders Pedersen oppgave å kapre en norsk OL-plass i Finnjolle. VM i klassen går i Australia. Han skal også siktye mot en formtopp under EM i Italia, som starter 9. mai.

Line Flem Høst har sitt VM og sesongmål i juli i Japan, mens Sebastian Wang-Hansen og Maria Mollestad må yte sitt beste under VM i RS:X på Gardasjøen i Italia fra og med 23. september.

Årets første store regatta hvor hele det norske landslaget er på plass, blir på Mallorca, der den tradisjonelle regattaen fra 30. mars til 6. april har status som Eurosaf-regatta.

Til prøve-OL kan Norge sende kun én seiler i hver klasse, og for hver klasse er det definert en uttagningsregatta der den beste norske seileren får delta.