LEDER: Håkon Hjorthøy leder i kampen om å bli Årets shorthanded-seiler, og han skal forsvare ledelsen i helgens Raymarine Hankø OneStar.
LEDER: Håkon Hjorthøy leder i kampen om å bli Årets shorthanded-seiler, og han skal forsvare ledelsen i helgens Raymarine Hankø OneStar.

ÅRETS SHORTHANDED-SEILER: Konkurransen drar seg til

Det er tett mellom de fremste kandidatene til tittelen Årets shorthanded-seiler, og i helgens Raymarine Hankø OneStar kan mye bli avgjort.

Publisert

mDet er ikke mange poeng som nå skiller de fremste seilerne på listen over Årets shorthanded-seilere, og de aller fleste kandidatene til den ypperste topplasseringen er på plass i denne helgens Raymarine Hankø OneStar.

På toppen av listen ligger Håkon og Christian Hjorthøy fra Asker Seilforening, men i og med at Raymarine Hankø OneStar er en soloseilas, er det kun en av dem som kan seile båten de vanligvis seiler sammen. Valget har falt på Håkon, som derved har sjansen til å forsvare posisjonen på toppen og å inneha den alene.

Han har imidlertid mange utfordrere, og situasjonen er den samme for mange andre duoer som deler plassering på listen. Nærmest Hjorthøy-brødrene ligger Tim Sandberg og Sigmund Andre Hertzberg fra Tønsberg, men i kommende helgs regatta er det kun Tim som får seile. Han ligger 26 poeng bak Håkon.

Av neste duo på delt plass, er det Marius Løken (Røyken) som får seile, mens hans faste makker, Truls Haug (Soon), må bli igjen på land. Marius er fattige tre poeng bak Tim.

Bak der igjen kommer nok en brødreduo, Morten og Øyvind Knudsen fra Moss, og der i gården er det Øyvind seom er den utvalgte – 26 poeng bak Marius.

Så langt er det disse fire seilerne, Håkon, Tim, Marius og Øyvind, som først og fremst seiler om de beste plasseringene på Årets shorthanded-liste etter at Raymarine Hankø OneStar er unnagjort. Men bak følger ytterligere to par som må skille lag denne helgen. Yngve Lønmo (Hurum) skal seile mens faren Asbjørn må heie på land. Motsatt er tilfellet for far og sønn Sødal fra Christianssands Seilforening: Pappa Bjørn-Erik skal seile, mens Bjørn d.y. blir værende på land.

Det blir med andre ord et durabelig toppoppgjør utenfor Hankø, og kanskje vil resultatet der bli avgjørende for hvem som til syvende og sist blir Årets shorthanded-seiler 2022. Trolig blir det en av dem som er nevnt her.

Se hele listen over Årets shorthanded-seiler.

Kun en dame er påmeldt til Hankø-regattaen, og nærmest som vanlig, er det Eira Naustvik fra Hurum. Hun ligger foreløpig et godt stykke nede på årets shorthanded-liste, men et godt resultat kan bringe henne opp i ryggen på de tre ledende damene: Hege Sandven (Ullern), Karen Drange (Os) og Bente Vikenes (Asker).

På listen over «årets shorthanded-seilere» er det hver enkelt seilers fire beste resultater i løpet av sesongen som teller.

Asker kan bli Årets shorthanded-forening

I konkurransen om å bli Årest shorthanded-forening har Asker Seilforening et godt grep om ledelsen foran Tønsberg og Bærum. Drøyt 270 poeng er forspranget til Asker på, mens det mellom Tønsberg og Bærum bare skiller 44 poeng. Tilsvarende mange poeng er det fra Bærum og ned til Ran Seilforening på 4. plass, så her er det fortsatt store rom for endringer i løpet av høstens kommende regattaer.

18 seilforeninger har klart kravet om å ha minst seks poengplukkende seilere for å komme med og inn i foreningskonkurransen.

Se hele listen over Årets shorthanded-forening

Yngve Lønmo vant – og styrket ranking-ledelsen

På den løpende rankinglisten, SEILmagasinet shorthanded-ranking, er det fortsatt Yngve Lønmo som leder etter at Hollænderseilasens resultat er tatt med i regnskapet. Yngve styrket posisjonen sin ved å vinne sin klasse sammen med Asbjørn, som på sin side rykket opp fra 4. til 3. plass.

Styrket posisjonen sin gjorde også Tim Sandberg, som sammen med Sigmund Andre Hertzberg vant sin klasse. Tim innehar 2. plass på rankingen, mens Sigmund er nummer 7. Harald Walder fra Bærum er nummer tre, og han er den tredje seileren som har nådd «drømmegrensen» ved å ha mer enn tusen rankingpoeng.

Av de seks beste på rankingen deltar fem i Raymarine Hankø OneStar!

BESTE DAME: Bente Vikenes har overtatt ledelsen av damene på SEILmagasinet shorthanded-ranking.
BESTE DAME: Bente Vikenes har overtatt ledelsen av damene på SEILmagasinet shorthanded-ranking.

Blant damene er for første gang Bente Vikenes fra Asker aller best. Med 2. plass i Hollænderseilasen passerte hun Christine Walder, som har ligget på topp blant damene i lengre tid. Bente ligger nå helt oppe på 17. plass over all på rankingen, mens Christien er nummer 22. Elise Lehre fra Frognerkilen er tredje beste dame på 31. plass.

11 damer er nå inne blant de 100 beste på SEILmagasinet shorthanded-ranking..

Se hele rankingen (du kan søke på navn for å finne spesielle seilere).

Bærum på topp, men Tønsberg haler innpå

På foreningsrankingen ligger Bærum Seilforening fortsatt på topp, men Tønsberg Seilforening på 2. plass kryper stadig litt innpå. Ved siste oppdatering i juli, var forspranget på 362 poeng. Nå er det redusert med 159 poeng til 203.

Hurum og Asker følger på de neste plassene. Hurum er 144 poeng bak Tønsberg, og mellom Hurum og Asker skiller det 63 poeng.

Ned til Moss på 5. plass er det så et gap på 463 poeng, så her er det snakk om «de fire store». Ran og Nesodden følger rett bak Moss.

I alt 34 seilforeninger er med på foreningsrankingen. En forenings seks beste seilere til enhver tid teller med på foreningsrankingen.

Se hele foreningsrankingen.

Flere regattaer til helgen

I tillegg til Raymarine Hankø OneStar inneholder kommende helg også rankingregattaene Bodø Mixed Doublehanded og Askeladden i regi av Os Seilforening.

I Askeladden deltar mange av de beste Vestland-seilerne, som også kan klatre på listene. Der er det først og fremst Harald Matland fra Nordhordland og Willy Forland fra Ran som kniver om å ligge best an. De ligger på henholdsvis 15. og 16. plass blant Årets shorthanded-seilere og som nummer 12 og 11 på den løpende rankingen.

Raymarine Hankø OneStar har vektortallet 1,0, mens de to øvrige regattaene har vektor 0,5. 9. september arrangerer Bergens Seilforening Vestlandets største singlehanded-regatta med vektor 1,0, og da er det Vestland-seilerne som har muligheten til å kapre gode poeng og ta store steg på listene.