X-faktor med kurs mot Lyngøyane og isbreen i det fjerne er Folgefonna. Foto: Harald Matland
Foto: Harald Matland
Fra kaien er fra terrassen på Mandelhuset i Våge på/i Tysnes som er både øy og kommune. Foto: Harald Matland
Terje Boge, Mona Boge
Klubbmester i Os seilforening sitt klubbmesterskap vart «Tussi» Med Paul Mehammer og Terje Klyve. Foto: Harald Matland
Foto: Harald Matland
Terje Boge, Mona Boge
Terje Boge, Mona Boge

Tre regattaer i en på Vestlandet

Askeladden Bjørneseilasen-Osmesterskap samlet 18 båter og er en del av SEILmagasinets shorthanded ranking.

Publisert Sist oppdatert

Harald Årets utgave av Askeladden inneholdet Osmesterskap, Bjørneseilasen, Klubbmesterskap for Os Seilforening, og inngår i Seilmagasinets Shorthanded ranking. Regattaen ble arrangert av Os Seilforening og Milde Båtlag. Starten gikk ved Blia i Korsfjorden og målgang ved Våge. Returen gikk motsatt vei på søndagen. Per Aga har sendt oss denne rapporten. Bildene er tatt av Terje Boge, Mona Boge og Harald Matland.

Den observante skipper legg merke til ein doven surkling i båene når strømforhold sjekkes og vurderes på vei til start. Restar av havdønningen etter siste uvær fra der Korsfjorden møter havet ved Marsteinen. Her kan det være tøffe værforhold, men denne dagen smiler fjorden til oss under høg sol.

I vest horisonten, «Shetland neste, spøker vi», og i sørvest dei lave Austevollsøyane. I sør, dagens mål Tysnes , med 760 meter høge Tysnessåta. I øst blåne bak blåne med Folgefonna i syningen.

Korsfjorden; der fjordene møtes , Langenuen i sør og Bjørnefjorden i øst. Med havet som på inn og utpust følger flo og fjære. Scenen er satt for årets vakreste eventyr.

Ferske og proffe

Flotte seilforhold lørdag.

18 båtar samles ved Blia. Turseilere, ektepar med hund som mannskap, noen heilt nye for regattaseiling, andre med årevis med erfaring, og eliten av vestnorske Shorthandseilere, har satt stevne for å delta i denne tradisjonsrike regattaen som første gang gjekk av stabelen i 1990.

Fellesstart som går presis kl 1100. Dette har Kjell, Berit, Bjørn og Karsten stålkontroll på i startbåten.

Starten går medvinds, og ganske tidlig anar ein ulike strategier. Spinnakerseilas på første legg, noen går midtfjords og satsar på at den bedre vinden vil overvinne utgåande strøm frå Bjørnefjordenbassenget, andre smyg seg langs Austevollslandet i håp om å dra nytte av litt mindre straum. Allerede ved første runding har feltet delt seg, og kryssleggen skiller enno meir, og dei som ikkje har spinnaker i den flaue vinden, setter allerede kursen mot overnattingshavn Våge. Resten setter spinnakeren på ny, og også her skilles båtane, noen skjærer mye andre går rett på.

Målgang ved Lyngøyene

Vinnere denne første dagen og dermed av Bjørneseilasen ; minste NOR rating klasse; «Shiraz» med Gordon Wrigth og Gry Hustad og største NOR rating klasse; «Stegg XVI» med Stein Olav Drange og Gunnar Milde. Ein singlehandbåt deltok « X- faktor» med Harald Matland som dermed vant denne klassen. Ingen i turklassen fullførte.

Så er det middag på Mandelhuset i vakre Vågebygda, for dei som ynskjer det, og andre koker og braserer i byssa. Etterpå premieutdeling for Bjørneseilasen, og Quiz med premie til all båtane.Drøset går i seinsumkvelden. Det ryktes om meir vind i morgen.

Friske forhold

Ryktet slår til. Båtane sig ut til startområdet. Genoa eller kryssfokk? Fokkebåten har har enkle valg. Starten går også søndagen presis kl 1100, alle kjem avgarde og vinden tar seg opp, og kantrar midtfjords, dei som vant høyde i tidleg scoret på det. Vinden aukar, og så også sjøgangen.

Strategivalgene i dag dreiar seg om å krysse seg opp under land i rolegare sjø eller nytte den sterkare vinden midtfjords på tross av sjøgangen? Ved runding Strønsosen og spinnaker legg , er det kun ein båt som vågar gennakeren sin. 13 m/s vind og krapp sjø gjer at det blir i meste laget for turseglarane som reddar seg inn bak Strøno. For resten av feltet bærer de det ned til Kolbeinshavn med babord runding , og dei første reva blir tatt på returen. Ein utruleg artig regatta med målgang med nær samla felt og knappe marginar.

Vinnere denne dagen ble , minste NOR rating klasse; «Levens» med Willy Forland og Torvald Fossestøl og største NOR rating klasse; «Stegg XVI» med Stein Olav Drange og Gunnar Milde. Og i Singlehandkalssen «X- faktor» med Harald Matland. Ingen i turklassen fullførte denne dagen heller.

De to dagene sammenlagt inngår i Osmesterskapet og førsteplass gjekk til «Levens» som dermed ble Osmester, og fikk vandrepokalen. Andreplassen gjekk til «Velella III» med Mats Mæland og Henrik Julius Nilsen. Tredjeplassen gjekk til «SteggXVI» . Og den einaste deltakande singlehand båten «X-faktor» fikk ein fin fjerdeplass overall.

Klubbmester i Os seilforening sitt klubbmesterskap vart «Tussi» Med Paul Mehammer og Terje Klyve

No teller vi ned til neste år.

Resultatene finner du her

Fra kaien er fra terrassen på Mandelhuset i Våge på/i Tysnes som er både øy og kommune.