Pass deg, mann!
Pass deg, mann!

Pass deg, mann!

De siste ti årene har nærmere 93 prosent av omkomne i fritidsbåtulykker vært menn

Publisert Sist oppdatert

 

I en pressemelding fra sjøfartsdirektoratet kommer det frem at i første halvår av 2015 har 14 mennesker omkommet i fritidsbåtulykker. Dette er en økning på 27 prosent fra året før. Av de 14 omkomne var 13 menn, og èn kvinne.

I løpet av hele fjordåret omkom 27 personer som følge av fritidsbåtulykker. Også da ble listen toppet av menn ved at kun èn av de omkomne var kvinne. Snittalderen for de omkomne ligger på 57 år. Denne aldersgruppen er ikke lovpålagt å ta båtførerbevis.

VESTPÅBUD. Tidligere i år innførte Stortinget påbud om å ha på flytevest i fart om bord alle båter under åtte meter. 

– Flytevestpåbudet er et viktig skritt i retning økt sikkerhet ved bruk av fritidsbåt. Sjansen for å overleve en ulykke med fritidsbåt øker vesentlig når vesten er på, sier sjøfartsdirektør Olav Akselsen i en pressemelding fra sjøfartsdirektoratet.

Statistikk viser at fem av de fjorten omkomne hittil i år bar flytevest. I hele fjor hadde fem av de 27 omkomne på seg flytevest, 16 hadde ikke og i syv tilfeller var det ukjent eller ikke relevant.

– Bruk av flytevest, respekt for promillegrensen til sjøs, lavere fart og et båtførerbevis i lomma er alle viktige faktorer for at alle skal ha det bedre og sikrere om bord i fritidsbåten, sier sjøfartsdirektøren.