ILLUSTRASJONSBILDE:  Osmoseangrep, eller plastpest kan bli en kostbar affære for båteiere. Men hvor langt går ansvaret for den som selger en båt som blir rammet av slike problemer.
ILLUSTRASJONSBILDE: Osmoseangrep, eller plastpest kan bli en kostbar affære for båteiere. Men hvor langt går ansvaret for den som selger en båt som blir rammet av slike problemer.

«Plastpest» og krav om utbedring

Hvilket ansvar har man når kjøper oppdager osmoseangrep på en 32 år gammel båt etter overtakelse?

SPØRSMÅL: Tidlig i mai solgte vi vår 42 fots seilbåt, et fint eksemplar fra 1991 for 380 000 kroner, noe under markedsverdien. Nå har vi fått melding fra kjøperne om at de har oppdaget flere bobler i skroget som bekymrer dem. Kjøperne har fått en takstmann til å se på skroget. Boblene er ifølge takstmann skader fra osmoseangrep, også kalt plastpest. Takstmannen mener plastpesten er så alvorlig at seilbåten ikke bør sjøsettes igjen, og at skadene bør utbedres da plastpesten ellers vil forverres. Ifølge takstmannen vil dette på sikt potensielt kan bli så ille at båten ikke lenger blir sjødyktig. I hekken er det tydelige bobler, men skroget ser stort sett bra ut og angrepet innebærer ikke strukturelle problemer. 

Vi har fått kopi av takstrapporten, utbedringskostnadene er anslått til mellom 100 000 og 130 000 kroner. Kjøperne krever nå at vi som selgere tar ansvar for dette. Seilbåten ble sjøsatt nesten en uke før kjøperne kom på prøvetur og seilbåten ble solgt og overtatt. I kontrakten har vi krysset av for at seilbåten selges «som den er». Vi har bilder fra da vi solgte seilbåten, som ikke viser bobler, så vi mener at vi ikke kan ha ansvar for dette. Er dette riktig, eller kan vi måtte stå til ansvar for dette og dekke utbedringen? 

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER