Oceanis 41.1, Dufour 412, Sun Odyssey 419, Hanse 415 og Bavaria Cruiser 41

Populære 40-fotere, vi har sett på fordeler og ulemper

Båter på 40-fot har er blitt volum klassen med det store salgsvolumet. Vi har vurdert fem aktuelle modeller på messen i Dusseldorf.

Publisert Sist oppdatert

Å seile

Alle båtene har en tilnærmet lik rigg. En brøkdels mast med akteroverpekende salingshorn. Med vant satt ut i rekka sparer verftet penger ved at masten kan lages lettere. Brede vant setter en størrelsesbegrensning for forseilet, men seil som knapt overlapper masten er langt enklere å håndtere. Sun Odyssey er den eneste som kan seiles med en genua. Oceanis har targabøyle, og det gjør det mulig å sette masten lengre akter. Det gir et større forseil, som særlig er fordel på slør. Et høyt og smalt forseilgir liten effekt med slakke skjøter. Disse båtene fortjener en gennaker, eller Code 0-seil for slør og lens i lett vind. 

Hanse har alltid satset på seilslående fokk. Det kan også andre nå også levere. Det gjør det enklere å ta raske slag. Om du ikke liker å krysse ut Drøbaksund, så ville jeg valgt en større fokk. 

Sun Odyssey gir flest valgmuligheter, men jeg liker riggen til Oceanis bedre, med skjøtet punktet lenger akter på bommen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her