Seiltrimmerens hva, hvordan og hvorfor

Her er tips til en tretrinns prosess, som kan hjelpe deg til å bli en god seiltrimmer – litt fortere. Ukens seilertips er hentet fra Seilerboka.

Publisert

Det tar mange år bli god til å trimme seil. Det betyr ikke at du ikke kan seile imens, tvert imot: Det er den eneste måten å bli god på. Men det er mulig å ”speede” prosessen litt opp, så du kommer lenger på kortere tid. Her er tips til en slags ”tretrinns læreprosess” i forståelse av seiltrim.

Hva?

Venn deg til å kikke på seil. Legg merke til forskjellene i seilenes profil. Sammenlign dem! Er dette seilet dypt eller flatt, og hvor er dybden plassert? Høyt eller lavt i seilet? Langt fram, midt i, eller bak? Kikk på seil bakfra, og legg merke til tvist, og hvor mye seilet generelt lukker eller åpner. Hva med forliket, eller inngangen, der hvor vinden møter seilet? Er den rund eller flat? Er det rynker eller striper? Hvor sitter de? Til sist vil du ha et indre bilde av en god seilprofil, og et skarpt øye for selv små forskjeller i seilenes form.

Hvordan?

Neste trinn er å fundere litt over hvorfor seilet ser ut som det gjør. Med andre ord: Hvordan er det trimmet? Har man satt fallet hardt eller løst? Er skjøtepunktet langt fram - eller tilbake? Etterhvert vil du kunne se for deg hva som skjer med seilet, når man skrur på alle de forskjellige knappene som trimfunksjonene utgjør.

Hvorfor?

Siste trinn – som er det vanskeligste - er å forstå hvorfor det er smart å gjøre det ene eller det andre, og under hvilke forhold det er fordelaktig å trimme på den ene eller andre måten. Når har man bruk for mere tvist? Når lukker seilet for mye? Når dreier det seg om å sørge for mer dybde og kraft i bunnen av seilet? Når du kommer så langt at du både kan se et profilen i et seil, vet hva man oppnår med de trimfunksjonene som er tilgjengelige, og forstår hovedtrekkene omkring hvordan de skal anvendes i de forskjellige forholdene man kommer ut for på vannet – ja, så kan du virkelig noe om seiltrim.

Mer i Seilerboka

I Seilerboka finner du et omfattende kapittel om seiltrim, hvor dynamikken i seilene og de forskjellige trimfunksjonene gjennomgås systematisk. Det er illustrert med tegninger og foto, og det er stoff både for nye og erfarne seilere. Boka kan bestilles her.

Powered by Labrador CMS