«PRB» tok starten av Vendee Globe

Vincent Riou holder høyest fart, og ser ut til å øke forspranget t fra start.

Publisert Sist oppdatert

Vincent Riou  er den eneste deltageren som har vunnet Vendee Globe tidligere. Han seiler en båt fra 2012, og valgt å ikke oppgradere med foiler. 

De fleste har valgt å seile med fullt storseil og J1-forseil. Det er som en genua som går til mastetoppen. Vinden vil øke, og båtene må redusere seilføringen. Alex Thomson startet med J2, som er båtens fokk. Det er det eneste forseilet som alltid er oppe. Noen båter startet også med Code 0, et flatt sløreseil satt på baugsprydet. Båtene holder en fart mellom 12 til 14 knop. 

Raskere med foiler

En halvtime etter start tok Sébastien Josse ledelsen «Edmond de Rothschild». Riou seilte på en litt skarpere kurs, og mistet fartsoverskuddet. Det virker som at båtene med foiler seiler med mindre krengningsvinkel, og holder seg bedre på beina. Med «PRB» går penere gjennom sjøen, og holder baugen høyere over vannet. Paul Meilhat  i «SMA» er også en båt som holder høy fart. 

Mange startet forsiktig. Starten har lite å si på et race som varer i tre måneder. Både Alex Thomson og Armel le Cléac’h startet forsiktig.

Sol, men kaldt

Det var is på bilrutene i morges, men solen varmer. Båtene bevegers seg raskt sydover til varemere farvann. 

I morgen tidlig har feltet krysset Biscaya. Det blir en krevende natt med fiskebåter, og nyttefartøy.

Enda O'Coineen fra Irland snudde like etter start, muligens med noen tekniske problemer. Båtene har lov til å utsette starten med opp til 10 døgn. Båter med problemer kan snu, fikse, og seile ut igjen. 

Følg Vendee Globe her.

START: Bertrand De Broc var for tidlig over linja, og måtte snu.
START: Bertrand De Broc var for tidlig over linja, og måtte snu.