Dyre og mellomklasse: Vi har testet kikkerter i mellom 2500 og 20 000 kroner.
HOLDE KIKKERTEN: Ikke hold for hardt i kikkerten dersom du skal forsøke å holde den så stabil som mulig om bord i en båt.
PUSSE KIKKERT: Skyll av kikkerten i rennende vann. Bruk litt Zalo og vask forsiktig. Sjekk at linsene er helt rene før du tørker og pusser med en ren og myk spesialklut.
SERVICE: ? Det er stor forskjell på service hos de ulike merkene, sier kikkert-ekspert Jan Erik Røer, som mener det også er noe å tenke på når man skal kjøpe kikkert.
KIKKERTHOLDER: Det kan være lurt å sette kikkerten i en holder om bord. Da deiser den ikke i dørken hvis det kommer en bølge. Denne fra «Flak» og koster 220 kroner.
VANNTETTE KIKKERTER: En rekke kikkerter i det dyrere segmentet er blitt testet på ulike områder. Journalist Jørn Finsrud har utført testen sammen med artikkelforfatteren.

Pris og kvalitet henger sammen

Før alle elektroniske hjelpemidler var kikkerten det mest høyteknologiske navigasjonshjelpemidlet i en turbåt. Sekstanten var jo forbeholdt oceankryssere. Kikkerten er fortsatt et viktig hjelpemiddel om bord. Det er jo fint å se ting med egne øyne.

Publisert Sist oppdatert

Det lages en mengde kikkerter spesielt beregnet på bruk i båt. Noen av tilpasningene er gode, men en allsidig turkikkert kan være minst like bra.

De fleste båtkikkerter er 7x50. Dette er relativt liten forstørrelse. En kikkert med høy forstørrelse vil være vanskelig å holde rolig nok til å se godt. De fleste holder en kikkert som forstørrer åtte ganger stødig nok, også i båt. Større forstørrelse enn dette kan være bra på landjorden, men vi anbefaler ikke det i båt. Lysåpning på 50mm gir en lys kikkert, men vår erfaring tilsier at dette har svært begrenset verdi. Selv om natten. Vi har tatt med flere kompakte kikkerter i denne testen med 40 mm og 30 mm lysåpning.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER