Vendee Globe

Rekordpassasje til Ekvator

Alex Thomson slo tidligere bestetid med over ett døgn.

Publisert Sist oppdatert

Alex Thomson var først over på den sørlige halvkule dra han passerte Ekvator igår kl 1905 UTC. Han hadde dermed brukt 9 dager 7 timer 3 minutter fra Les Sable d´Olonne, en dag og fire timer mindre enn Jean Le Cam i 2004.

Thomson er den første britiske skipper som har ledet Vendee Globe over Ekvator. Sist en britisk skipper ledet seilasen var i desember 2008 da Mike Golding ledet i noen timer før han brakk masten og måtte komme seg til Fremantle, Australia med nødrigg.

Thomson hadde dekket 298.3 nm over den siste 24 timers perioden og hadde lite å klage over. - Båten virker fin og det ser ut som om vi snart skal komme inn i friskere vind. Det vil gi oss rom seilas og trolig temmelig rask seilas, slik at vi kan komme til å passere Kapp det Gode Håp om ytterligere ti dager.  Så det er veldig positivt.  

Mindre tid til forberedelser

Om hydrofoil daggerboard systemet på «Hugo Boss» sa han: - Jeg er temmelig trygg på at denne båten er rask. Det er ingen grunn til at den ikke skal være det. Vi fikk en forsmak på hva båten kan i seilasen New York-Vendee og siden da har vi forbedret seilegenskapene ytterligere. Likevel mener jeg vi fremdeles er mindre utviklet enn flere av de andre båtene. Tatt i betraktning at vi lå med kjølen i været for ett år siden etterfulgt av seks måneders verftsopphold, er det åpenbart at vi ikke har hatt samme tid til forberedelser som disse har hatt.  

Ranking (Top 5 of 29 as of 05:00 UTC)

1. Hugo Boss, Alex Thomson (GBR), 21271 nm to finish

2. Banque Populaire VIII, Armel Le Cléac'h (FRA), 59.98 nm to leader

3. PRB, Vincent Riou (FRA), 64.78 nm

4. Edmond de Rothschild, Sébastien Josse (FRA), 88.63 nm

5. SMA, Paul Meilhat (FRA), 95.64 nm

Måtte bryte

Den franske skipperen Tanguy de Lamotte er den første til å bryte årets seilas. Han er nå på vei tilbake til Les Sables d’Olonne med ødelagt mastetopp og er så langt den eneste som har måttet bryte seilasen. Det er vesentlig bedre enn i 2012-13 da syv skippere hadde brutt etter de første to ukers seilas. Normalt er det mindre enn halvparten at deltakerne som klarer å fullføre Vendee Globe seilasen.