World Sailing Awards

Marit Bouwmeester og Peter Burling, Årets seilere 2017
Marit Bouwmeester og Peter Burling, Årets seilere 2017

Bouwmeester og Burling Årets Seilere

Trofédryss ved årsmøtene til det internasjonale seilforbundet i Mexico.

Publisert Sist oppdatert

Marit Bouwmeester (NED) og Peter Burling (NZL) ble kåret til 2017 Rolex World Sailor of the Year ved en seremoni under årsmøtene til det internasjonale seilforbundet onsdag i Puerto Vallarta i Mexico.  Også Beppe Croce Trophy og the President's Development Award ble delt ut under konferansen.

Mester i Laser radial

Marit Bouwmeester tok gull i Laser Radial under OL i Rio 2016 og vant verdenscupfinalen i Melbourne samme år, men slet med skader og måtte avstå fra den første delen av 2017 sesongen. Senere gjorde hun imidlertid et strålende comeback og vant både EM og VM i 2017.  Hun er dermed regjerende OL-, Verdens- og  Europamester i klassen. 

Kan ta «The Triple»

Blant herrene var det New Zealands Peter Burling som var den vel fortjente mottaker. Bare 26 år gammel har han som rormann vunnet både OL gull i 49er i Rio 2016 og America’s Cup for Emirates Team New Zealand i 2017. Nå seiler Burling Volvo Ocean Race ombord på Team Brunel og lan bli den første som vinner seilsportens «The Triple», OL gull, America’s Cup og Volvo Ocean Race. «Brunel» er nå på vei fra Lisboa til Cape Town og Burlig var følgelig ikke tilstede for å kunne motta trofeet.

Rolex World Sailor of the Year deles ut til den seiler av hvert kjønn som mottar flest stemmer fra publikum, fra representanter fra alle World Sailings medlemsnasjoner og stemmer fra delegatene på kvelden for tildelingen. Trofeet er laget i marmor og sølv som viser koloden, kronet med fem spinnakere, en for hvert kontinent. I tillegg får mottakeren et Rolex armåndsur.

Seilsportens høyeste utmerkelse

Beppe Croce Trophy deles ut til et individ som har gitt et særlig stort frivillig bidrag til seilsporten.  Trofeet bærer navnet til italieneren som var seilforbundets president fra 1969 til sin død i 1986. Det regnes som internasjonal seilsports høyeste utmerkelse og Kong Olav var den første som mottok denne hedersbevisning da han ble tildelt Beppe Croce Trophy i 1988. Jan Herman Linge fikk trofeet i 2002. I år var det Croces sønn Carlo Croce, President i World Sailing fra 2013 til 2016 som mottok trofeet. Croce representerte Italia i OL i 1972 og 76 i Flying Dutchman klassen og har ledet flere italienske America’s Cup prosjekter, blant annet som president for Luna Rossa Challenge.  Croce var inntil nylig også president i Federazione Italiana Vela, det italienske seilforbundet.

President's Development Award til navigatør og grafisk pionér

Siden 2008 har the President's Development Award blitt tildelt en person som på særlig måte har bidratt til å utvikle seilporten nasjonalt eller internasjonalt. I år var det amerikanske Stan Honey som mottok dette trofeet fra World Sailing President, Kim Andersen, for sitt arbeid med å utvikle teknologisk presentasjonen av seiling for et større publikum gjennom TV, samtidig som han regnes som en av verdens ledende navigatører. Honey har vunnet Volvo Ocean Race som navigatør, satt et antall verdensrekorder i distanseseiling og er for tiden fast navigatør på maxibåten «Comanche». Med denne bakgrunn samt sin utdannelse som ingeniør har han gjort gjennombrudd i å produsere grafikk for seiling som sammen med avansert GPS tracking har kunnet presentere seiling på en helt ny måte for TV publikum. Vi så dette under America's Cup seilasene i San Fransisco i 2013 da det var Honey som hadde utviklet grafikk og data fra regattaen. For dette fikk han en Emmy Award i 2013.