Rullestorseil raskere enn vanlig seil (II)

Elvstrøm Sails Espen Kamperhaug svarer på lesernes reaksjoner. Se vår debattspalte.

Publisert

Kamperhaug registrerer med glede at flere seilere har latt seg provosere av overskriften og tatt pennen fatt. Han anser debatten som høyaktuell, og sier blant annet som følger:

- Klassisk” Dacron (vevet polyester), strekker seg markant mer enn for eksempel en laminert polyester duk (ofte omtalt som ”Sandwich” Cruising laminat). En slik laminatduk strekker seg igjen markant mer enn et EPEX membran seil.

Derfor er det klart at om man sammenligner to identiske båter og setter optimale EPEX seil på den med rullemast og ”klassiske” Dacron seil til den med konvensjonell mast, vil man under alle forhold seile bedre med EPEX seilene på båten med rullemast. Det fremgår også av artikkelen på Minbaad.dk om man leser hele…

Forskjellen kan utregnes matematisk basert på to identiske båter, hevder Kamperhaug og konkludere at det er forskjell i performance på rullemast i forhold til konvensjonell mast, men at forskjellen kan minimaliseres ved et korrekt og optimalt seilvalg. I tillegg må selvsagt seilene trimmes godt (som er helt sentralt uansett mast).

Les for øvrig Kamperhaugs innlegg på seilas.no debattspalte