Så mye tøft, så lite gøy

Testing av Årets Båter i Italia bød på både skuffelser og oppturer.

Publisert Sist oppdatert

Helt siden i sommer har jeg gledet meg som et barn til å seile Quant 23, en båt med foiler. Båten er lagd for å bringe foilteknologien ut til massene. Den 23 fot store båten har en fast bulbkjøl som gjør at den kan seiles som en vanlig sportsbåt med foilene oppe, men dersom vinden er over 5 m/sek, kan foilene settes ned – og da løftes skroget opp av vannet.

Tildelt tid

Vi er 11 i juryen som seilte 16 ulike båter i løpet av fire dager ut fra Santa Margherita, rett sydøst for Genova. Det var for det meste lett vind, og det var til tider noen lette drag med vind, men aldri nok til å få en skikkelig hardvindstest av båtene.

Det blir begrenset tid om bord i hver båt under en slik seanse, men sett under ett får juryen samlet bred erfaring etter fire dagers seiling. Mange av båtene er også tidligere blitt omfattende testet av en eller flere jurymedlemmer.

To av 11

Det var mange spennende båter på programmet i år, men Quant 23 stod ut fra resten. Da det var min tur til å seile båten, var det regn og ikke et vindpust. Noen foiling ble det ikke, men i det lille draget som til tider kom, var båten helt klart raskest.

Noen var heldigere enn meg. To av jurymedlemmene hadde nok vind til å foile. Quant 23 seilte i 15 knop i 10 knops vind, og båten foilet til og med på kryss. Høyeste toppfart ble notert på Dragonfly 25 med 19 knop på GPS.

Det meste fungerte

Mens det var flere feil og mangler ved båten under de første testrundene i Frankrike, var det minimalt med feil på Quant 23 denne gangen. Lette vindforhold gjorde utfordringen også langt mindre. Men ikke alle de nominerte båtene klarte å stille. Tre båter ble rett og slett ikke ferdige i tide. Bali 4.3, Slyder 47 og J/112e ble ikke seilt.

ICE 52 rakk det akkurat i tide. Første gang båten hadde seilene oppe var under testseilingen.