Salona 38

Rimelig arvtager

Det kroatiske verftet har byttet ut en 37-foter med en 38-foter. Noe fungerer og noe fungerer ikke.

Publisert Sist oppdatert

De seneste månedene er det blitt endringer både for det kroatiske verftet Salona Yachts Ltd. og for Salona,  sett med norske øyne. For det første er Kroatia blitt en del av EU, for det andre har Salona fått en ny forhandler i Norge: Pollen Maritime. Om et EU-medlemskap har stor innvirkning på kroatisk båtproduksjon, vil tiden vise. Likeså om en ny forhandler vil gjøre Salonas modeller mer populære i Norge. I Sverige derimot er det solgt betydelig flere Salona-modeller enn i Norge, om dette skyldes forskjeller i hva norske eller svenske båtkjøpere ønsker seg, er nok like uklart, men en hyggelig pris og mye ytelse i forhold til pris er nok en klar grunn til at svenskene handler Salona-er.

Salona 38 er bygd over samme lest som sin forgjenger Salona 37. Den største forskjellen er at den nye 38-foteren har fått to ratt, i motsetning til Salona 37s ene, men også et litt lengre akterskip og et nytt overbygg er blant evolusjonen. I 2007 ble 37-foteren kåret til årets båt i Europa, i sin kategori, derfor er det spennende å se om det kroatiske verftet, og designerbrødrene Jernej og Japec Jakopin, som utgjør J&J Design, har greid å videreføre det som begeistret juryen den gangen, til en fornyet og forfrisket utgave.

Vi seilte Salona 38 et par dager ut fra svenske Orust i august. Båten vi fikk låne, var en kundebåt som bar preg av at kunden likte å være mye på sjøen. Den var mildt sagt godt utstyrt, noe som reflekteres i vekten og dermed i de umiddelbare seil­egenskapene. Forholdene var varierte; én dag med 10 m/sek fra syd og dertil tilhørende bølger og én dag med nesten ingen vind, men med fortsatt liv i bølgene fra dagen før.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS