Test fra arkivet: X-37, X-40 og X-43
Test fra arkivet: Nye gener i potent serie
Det er ikke noe lite løft X-Yachts har tatt ved å lansere en serie nye båter fra 37 til 55 fot. Serien innebærer en tilnærming mellom de tradisjonelle turbåtene og den optimaliserte IMX-rekken av regattabåter. Utfordringen ligger i å opprettholde turbåtens komfort uten å måtte gi opp seilegenskapene. Vi har testet 37, 40 og 43-foterne.
Vi tar frem tester fra arkivet og gjør dem tilgjengelig på SEILmagasinet.no. Vi har gått 16 år tilbake og funnet en test av X-37, X-40 og X-43. Testen var publisert i Seilas nummer 9-2004, og ble skrevet og utført av Mikkel Thommessen.
Vi har ambisjoner om å hente frem en ny test hver uke, som vil ligge åpent for alle i syv dager. Videre vil den havne i vårt enorme digitale testarkiv.
Ikke mindre enn tre av båtene i den nye serien er nominert til Årets Båt i Europa av et panel bestående av de ledende europeiske seilblader der også Seilas er med. Dette gjelder X-50, X-40 og X-37 som er nominert i hver sin klasse, mens 43 foteren ble nominert i 2003. De tre båtene vi testet har alle mye til felles, særlig er skroglinjene svært like, så like at man nesten kan tro at konstruktøren Niels Jeppesen har brukt blåpapir og skalert opp og ned etter behov. Kundens valg mellom de tre styres derfor hovedsakelig av pengepung og plassbehov. X-Yachts har opparbeidet en høy status i markedet og båtene fremstår i dag som seilbåtenes svar på BMW. Importør Otto Backe forteller om stor merkelojalitet og at det meste av salget er til kunder som har X-båt fra før.
Ulike størrelser
Den nye X-serien er bygget på erfaringer fra IMX-40 og IMX-45, men med aluminiumsmast, lukket cockpit og mer komfort.
Trenden innen seilbåter går mot båter med færre køyer og mer boltreplass. Kabinene blir større, båtene har flere toalettrom og større pantry. Samtidig er det en tendens at folk nå går ned i størrelse når de kjøper ny båt. For selv om større båter har fått nye hjelpemidler og er enklere å håndtere, så setter mindre båter færre krav til mannskapet mens større båter har begrensninger i en rekke havner.
Om du skal ha en båt med tre lugarer, kan du nå velge mellom fem nye modeller fra størrelsen 37 til 50 fot.
Før du bestemmer deg for hvor stor båt du skal kjøpe, må du tenke på hvordan båten skal brukes: Hvor mye stueplass trenger du? Hvor mange køyeplasser? Skal du ofte ha med gjester? Bør de i så fall ha et eget toalett? Skal du seile regatta og vil ha innredningen deretter?
Topp over dekk
Noe av det første vi la merke til var plasseringen av genuarullen under dekk for alle tre båtene. Estetisk gir dette et helt annet inntrykk enn når rullen står over dekk, man får et renere fordekk og seilføringen blir mer effektiv ved at halsen på fokka settes helt i dekk. Dermed slipper man å fjerne rullen for regattaseiling. En stor fordel, selv om vi registrerte at rullen løp tråere enn når den står over dekk. En annen bra detalj er strekkfiskene som gjør det mulig å sette riggen nøyaktig lik år etter år. Det forutsetter imidlertid rod-rig som nå er standard på X-båtene. Alle fall og liner fra masten løper under hyttetaket direkte til avlaster og vinsj foran cockpit.
Disse detaljene gir samlet et rent dekk og overbygg det er lett å bevege seg på. Dekksutrustningen er for øvrig også et hakk opp fra de fleste konkurrentene. Sprayhood som er et nordeuropeisk fenomen og sjelden ønsket av Middelhavskundene, faller elegant ned i en resess i hyttetaket når den ikke er i bruk. En renne i akterkanten av hyttetaket hindrer at vannet fra hytta renner ned i hodet på gjestene i cockpit. Seilas’ tekniske ekspert, båtkonstruktør Birger Kullmann, berømmer verftet for nøyaktighet ved boring av dreneringshull i ankerbrønnen med beslag som hindrer at vann renner inn i brønnen. I det hele tatt er det lett å se at det er seilere som står bak denne serien. Vi hadde ønsket oss at båtene hadde åpen hekk som IMX og den nye 50-foteren får. Konstruktøren utelukker heller ikke denne løsningen dersom det blir et gjengs ønske fra kundene.

Håndopplagt glassfiber
X-båtene støpes i sandwichkonstruksjon og håndopplagt glassfiber med matter lagt nøyaktig etter konstruktørens styrkeberegninger. I de to ytterste lagene er benyttet vinylester som er mer i slekt med epoksy og derfor ikke suger vann slik polyester gjør. X-Yacht har utviklet en galvanisert stålramme som gjør båtene ekstra stive. Rammen er festet til skrog, kjøl og rigg og gjør det mulig å stramme riggen kraftig, noe som gir bedre seilegeneskaper. Innerlineren er støpt oppe på rammen. Det vanskeliggjør inspeksjon av rommet under dørken.
–Ikke en løsning jeg ville valgt, sier Birger Kullmann, som også hadde foretrukket ramme i syrefast fremfor galvanisert stål.
Alle X-båtene tåler grunnstøtinger i opptil skrogets maksfart etter American Bureau of Shippings’ krav. –Ikke mange av våre konkurrenter kan garantere det, hevder Otto Backe som fremholder at den nye 50-foteren skal tåle å gå på stein i 9,5 knop.

Pluss og minus for innredningen
Innredningsarbeidet er ikke i toppklassen, men her finnes mange lekre detaljer. Det elektriske opplegget er en sak for seg. En fryd for øyet og med alle ledninger fortinnet for å hindre irring. Her er også alt lett tilgjengelig. Det samme må vi si om motoren som har tilgang både ved å flytte trappen og ved luker fra hver av akterlugarene. Dessuten var vi imponert over lydisolasjonen som virket både solid og effektiv. Alle skuffer løper lett på hjul, mens deler av hengslene av skapene er i plast. Ellers er alt i rustfritt. Benk-platen i byssa minner om korian som er knust stein støpt sammen med polyester og hyppig benyttet av båtindustrien for øvrig. X-Yachts har utviklet sitt eget materiale som fremstår solid, men som veier vesentlig mindre. Vinduer i skutesiden bidrar til det lyse interiøret.
Billige er imidlertid ikke X-båtene, og vi spør importøren Otto Backe om hvordan han forsvarer prisen på båtene som ligger over de konkurrentene det er naturlig å sammenligne med.
–Vi bygger like effektivt som våre konkurrenter, hevder han. –Du får det du betaler for. Her er hele undervannskroget slipt og sparklet. Ingenting skaper turbulens. Bunnstoffet blir sprøytet på, og båtens utstyr er av bedre kvalitet, sier Backe.
Dyr eller rimelig, X-Yachts har utvilsomt lyktes med sin nye serie sportscruisere, og fabrikken har ved sine årlige X-Gold Cup-regattaer skapt et utmerket regattatilbud for kundene sine. Gold Cup for 2005 går i Arendal fra 3. august, sikkert med mange norske båter.At X-båtene også hevder seg i IMS-regattaer mot andre, viser at Niels Jeppesen har hatt suksess med sitt konsept.

X-37
Vi begynner med den minste av de tre, byggenummer 1, som vi saumfarte med Birger Kullmann under utstillingen Båter i sjøen. Senere fikk vi prøveseile båten på en riktig ruskete høstdag og kunne konstatere at båten levde opp til forventningene som tidligere prøveseilaser av X-43 og X-40 hadde skapt. Båten erstatter den populære 362 som nå forsvinner fra produksjon, og det er ingen tvil om at den nye båten er raskere, noe som også må forventes av en båt vel en fot større. Det relativt smale forskipet gjør at båten er en fryd å seile på kryss, og med kryssfokk som bare så vidt overlappet masten viste kompasset en kryssvinkel på godt under 80 grader, altså under de 39.3 grader mot vinden som oppgis i båtens polardiagram.
Styreposisjonen er komfortabel, og det er mulig å sette foten på «kamelhump» i dørken eller mot styrekonsollen når man skal styre båten fra lo. Cockpiten er for øvrig svært komfortabel med god plass til tre personer i tillegg til rormann. Båten vi seilte hadde standard skjøtesystem for storseilet med grov og finhal til skjøteklemme over traveren. «Tyskerskjøte» der skjøtet løper fremover langs bommen, ut i borde og til vinsjer på hver side er en opsjon. X-37 er en liten 37-foter og prisen for ytelse ved det smale forskipet betales ved at forlugaren er temmelig trang for to voksne personer.

X-37 er relativ trang i forhold til konkurrenter på samme størrelse. Et skarpt forskip, som gir gode seilegenskaper, må ta skylden for det. Den minste modellen leveres i tre innredningsalternativer: En 3-lugars versjon med ett toalett, eller som 2-lugars versjon med ett eller to toaletter. Vi holder en knapp på 2-lugars versjonen med ett toalett. Da får du en stor forpigg som egner seg som rederlugar, samt rikelig med stueplass. Køya i akterkabinen blir også en del bredere en i 3-lugars versjonen. Holder det med to lugarer og ett toalett, så trenger du strengt tatt ikke noe større båt. For regattabruk kan 3-lugars versjonen være å foretrekke da du kan enklere plassere sovende mannskap på lo side. Må du ha tre kabiner, hvor én av dem har god plass, må du opp tre fot.

X-40
Seilas prøveseilte båten under NORCs åpningsregatta i Hurum på forsommeren og ble umiddelbart begeistret for seilegenskapene. Den var lett å styre og kom lett opp i maksfart på kryss. En ny 3DL garderobe bidro også til seilergleden, og vi var godt med i et felt bestående av blant annet IMX 40 og First 40.7. Senere viste båten sitt potensial ved å blir beste båt i Watski Twostar. Også denne er imidlertid en «liten» 40 foter, men boforholdene er komfortable i tre lugarer, selv om også denne fås med én akterlugar og ett eller to toaletter. Også salongen kan leveres i to varianter, en konvensjonell med pantry akter på styrbord side, eller med langsgående pantry på babord og sittebenk midt i salongen. Selv om det gir en viss følelse av luksus å ha stor plass i byssa hadde vi nok valgt den tradisjonelle løsningen, blant annet fordi denne åpner for å sove i salongbenkene under seilas og i et knipetak med mange ombord. X-40 har også muligheter for å installere loskøyer over dobbeltkøye i akterlugarene. Vi vil ikke dermed anbefale tre personer å sove her, men under seilas er det et godt sted å sove. Den er trang å entre, men så er det da heller ikke så lett å falle ut av den. Etter vår mening er X-40 den beste av de tre, en henimot ideell størrelse for en familie med to barn eller tre vennepar.

Tre fot opp fra X-37 gir mye volum. Også denne modellen leveres i tre versjoner hvor to av dem er 3-lugars versjoner med ett toalett. I 40-foteren er alle alternativene ganske vellykkete. 3-lugars versjonen med tradisjonell innredning vil egne seg best for regattabruk. Her kan køyene i salongen samt akterkabinen brukes under seil. Det eneste negative er at toalettet er foran masten hvor bevegelsene er store, slik at et toalettbesøk kan bli ubehagelig under seil. I 2-lugars versjonen får du to gode lugarer med brede køyer, og dobbelt opp med toaletter. Dette er båten for et par som ønsker å seile med gjester.
Den siste utgaven kaller X-Yachts for «moderen». Den har et stort langsgående pantry og en mer intim salong. Dette er en innredningsløsning som er i ferd med å ta over for den tradisjonelle løsningen med to langsgående benker. Løsningen utnytter de moderne båters store bredde godt. For regattabruk er denne løsningen mindre egnet fordi innredningen virker trangere, og at det er vanskeligere å utnytte plassen rundt masten hvor det er vanlig å legge seil og annet utstyr under seilasen. Trenger du tre lugarer og to toaletter, må du tre fot opp.

X-43
Velger man X-43 får man litt mer av alt i forhold til 40-foteren. Mest merker man romsligere salong og større høyde i akterlugarene, noe som gjør loskøyene mer komfortable. Båten har også to toalettrom som standard . Om båten er verdt er merpris på kr. 500.000 - 750.000 i forhold til X-40, er avhengig av hvor mye plass en trenger. Regattamessig bør de tre båtene gi noenlunde lik uttelling, kanskje med 40-foteren ett strå hvassere enn de øvrige.
Denne båten leveres i to utgaver hvor begge har to toaletter og tre kabiner. Forskjellen er valget mellom moderne og tradisjonell innredning. 40- og 43- foteren er kanskje de modellene som virker mest like. Pantry er litt større, men den største forskjellen finner du i forpiggen som er skikkelig romslig i 43-foteren. Det aktre toalettet er i snaueste laget så dusjen fungerer best foran. Trenger du mer enn seks køyeplasser må du opp til 46 fot.

X-46
Også denne båten leveres i to utgaver hvor én har fire lugarer og åtte køyeplasser. Denne modellen er kun etterspurt i Skandinavia hvor det er vanlig å bo mange i en båt. 4-lugars versjonen har tradisjonell innredning, mens 3-lugars versjonen har moderne innredning og en enorm forpigg. I front av denne køyen er det god plass til seil. Trenger du et toalett til hver lugar må du opp til 50 fot.
X-50
50 foteren er mer «Mega Yacht» i stilen og leveres med bare tre lugarer som alle har egne bad. Valgmulighetene er om du ønsker tradisjonelt pantry eller langsgående slik som på tegningen. I forpiggen finnes en gedigen Owners Cabin med et stort bad. Tipper at noen av kjøperne av denne modellen utstyrer baugen med egen mannskaps lugar.

Tekniske data | X-37 | X-40 | X-43 |
Loa: | 11,35 m | 12,10 m | 12,93 m |
LWL: | 9,79 m | 10,71 m | 11,45 m |
Bredde: | 3,48 m | 3,80 m | 3,97 m |
Dypg. | 1,7-2,3 m | 1,8-2,4m | 2,20 m |
Depl. | 6,4 tonn | 7,45 tonn | 8,60 tonn |
Ballast: | 2,71 tonn | 3,20 tonn | 3,70 tonn |
Storseil: | 43,7 kvm | 50,6 kvm | 54,3 kvm |
Genua 1: | 42,9 kvm | 48,6 kvm | 53,6 kvm |
Spinnaker: | 106,8 kvm | 120,8 kvm | 132,0 kvm |
Drivstoff | 80 l | 80 l | 130 l |
Vanntank | 172 l | 180 l | 280 l |
Yanmar Diesel: | 29hk | 40hk | 40hk |
LYS/IMS: | 1,32 | 1,35 | 1,37 |
Pris testbåt | ca 2 mill | ca 2,5 mill | ca 3 mill |