HVA LEDERNE MENER: DRØBAKSUND SEILFORENING

Seiling som helårssport
Seiling som helårssport

Seiling som helårssport

I Drøbaksund synes man seilsesongen er for kort. Den bør forleneges.

Publisert Sist oppdatert

Seiling begynner å nærme seg en helårsport i Oslofjorden og Drøbaksundet, selv om regattasesongen offisielt avsluttes omkring begynnelsen av oktober. Da er terminlisten er tom, alle norgescuper gjennomført og de fleste båtene går på land under presenning.

Men avsluttes regattasesongen kun av gammel vane?

I DSSF er en god gjeng med jolleseilere aktive med seiltreninger så lenge det er værforhold til det. Slik har det vært de siste årene. Det har vist seg at det går veldig fint å seile langt ut i november. Det største problemet er egentlig lyset, og at det er vanskelig å holde på med seiling om kveldene i ukedagene. Derfor blir det helgene som er treningsdager.

Dette er en trend vi ser rundt hele Oslofjorden. DSSF arrangerte treningssamling for Optimister sammen med Norsk Optimistjolleklubb en helg i slutten av oktober. Vi hadde over 30 barn som ble med på et opplegg med både seiling, overnatting og sosiale samvær. Det var omtrent like mange som deltok i regattaen Drøbak jollecup i høysesong i slutten av mai.

Vi ser andre lignende jollearrangementer nå sent på høsten, hvor det er imponerende bra deltagelse.

På DSSFs siste styremøte ble det diskutert hvorfor det er slik at seniorseilsporten sliter med redusert interesse og synkende regattadeltagelse.

Man kan ta en titt på OAS sin terminliste. Det er aktivitet hver eneste helg i det som tradisjonelt defineres som seilsesongen, og faktisk er det mange konkurrerende junior- og senioraktiviteter. I mange familier er seiling en felles interesse, og i noen av helgene må det prioriteres om det er junior som skal seile eller foreldrene.

Et godt eksempel ser vi til våren 2016, hvor det er planlagt NC for joller og Skagen Race samme helg. De familiene som opplever kollisjoner vil nok som regel prioritere barn og selv stå over Skagen Race, med de konsekvenser det får for deltagelsen i tur/hav og NOR Rating-regattaene.

Samme problemstilling har det vært for Askeroptimisten og Hollenderseilasen.

Kanskje er tiden inne for å utvide seilsesongen? Er det for tidlig å avslutte til høstferien, kunne det samme antall arrangementer spres litt mer ut i tid?

Et annet spørsmål er om det er nødvendig å «frede» alle de åtte ukene midt på sommeren. Seiling er jo fortsatt først og fremst en sommeraktivitet.

John Øivind Saxebøl, leder i Drøbaksund Seilforening