Tamper å trekke i - Del 3

Tvistens kontrollører

Barber-halet, bomvangen og løygang-halingen er viktige hjelpemidler til å gi deg den rette trimmen. Ikke minst når du slipper litt ut på skjøtene.

Publisert Sist oppdatert

En gang var det så enkelt at man heiste seilet med fallet – og strammet det inn med skjøtet. Punktum. En påminnelse om at det en gang virkelig var slik, får man når man ser en av de første OK-jollene som står utstilt i Oslofjordmuseet i Vollen i Asker. I den er det kun to tamper, ett fall og ett skjøt til storseilet.

Så enkelt er det ikke lenger. Eller sagt på en annen måte: Trimming av seil byr nå på en uendelighet av nyanser og mange muligheter som har gjort det både mer spennende og utfordrende å seile enn om du bare hadde fall og skjøt å forholde deg til. Ved hjelp av ulike trimliner kan du forme seilene nesten akkurat slik du ønsker, noe som gjør at båten kan seiles raskt og balansert. Og når ordet «nesten» brukes, er det fordi det ligger en begrensning i hvordan seilene er sydd og etter hvert er blitt slitt. Du kan ikke forvandle gråstein helt og fullt til gull.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

49,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

495,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

795,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER