Seilernes verden

Sesongåpning

Heldige er vi som nå står foran en hel sesong med seiling!

Publisert

Det var iskaldt, vinden kom og gikk fra alle kanter og det ble få seilaser – smilene var likevel mange under norgescup-åpningen i Asker. Sesongen er tross alt i gang. Imponerende 253 joller deltok. Det spirer og gror i norsk seilsport, og det skjer mye spennende.

Ikke bare var det nesten NC-rekord når det gjaldt antall deltagere i Optimist med tilsammen over 160 joller. Deltagelsen bygger også på seg innen tomannsjolle-seiling; RS Feva- og Seiling for alle-prosjektet begynner å bære frukter, og i år er EM i 29er i Tønsberg til god drahjelp for denne klassen og tomannsjolle-seilingen generelt. Seilforbundet har igangsatt et eget prosjekt med treneren Lars Loennechen som coach for å hjelpe de norske EM-håpene.

Seilforbundet har også oppdaget at turseiling er en viktig del av seilingen i Norge og har engasjert seg i det. Seilingens Dag ble gjenopptatt i 2015, og forbundet har oppdaget at naturvern er viktig. Nå er de med på Strandryddedagen og i Hold Norge Rent. Ingen synes det er stas å seile rundt i søppel.

Den største nyvinningen Norges Seilforbund har kommet med, er Norsk Seilsportsliga, som settes i gang for fullt i år. Den er et ledd i en utvikling som har pågått i noen år nå: Du behøver ikke selv å eie en båt for å kunne seile. At seilforeningene har et antall Optimistjoller å tilby nybegynnere, har vært vanlig lenge. De fleste foreningene har det. Takket være Havfonn-midler har mange seilforeninger også kunnet anskaffe RS Feva-joller til sine medlemmer, og Gjensidigestiftelsens milliongave i 2015 ga et stort påfyll av foreningseide joller og brett rundt om i landet.

Seilsportsligaen er tuftet på ideen om at seilerne kun skal behøve å ta med seg seilerbagen og komme til ferdig oppriggete båter. Man seiler i heat og bytter båter. I ventetiden mellom heatene har man det hyggelig på brygga med konkurrentene. Man trenger ikke å ha egen båt.

Men, vi er ikke helt der ennå. Foreningene som deltar i seilsportsligaen, har alle et felles problem: De sliter med å få nok seilere med på laget. Årsak: Seilerne er for opptatt med egen seiling i egen båt. Med andre ord har ikke den båtløse gruppen av seilere oppdaget dette gode tilbudet ennå, men det vil helt sikkert komme. Det vil bare ta litt tid før det synker inn og muligheten blir godt nok kjent i den aldersgruppen dette tilbudet retter seg spesielt mot: Voksen ungdom mellom 18 og 30 år – seilere som er ute av foreldrenes favn, men som verken har økonomi eller livsstil som passer det å eie sin egen båt. Å være med i ligaseiling bør passe som hånd i hanske for dem.

Det slår meg igjen: Seiling er så utrolig allsidig og mangfoldig. Det passer for alle og du kan holde på med det livet ut. Det er også en av verdens mest sammensatte idretter som involverer et rikholdig spekter av områder man må beherske. Heldige er vi som nå står foran en hel sesong med seiling!