LEDER: Kristian Andreasen (foran) og Emil Bauck leder i kampen om å bli Årets shorthanded-seiler. De ligger helt likt også med Tim Sandberg og Sigmund André Hertzberg.

Årets shorthanded-seiler 2023: Fire seilere ligger helt likt

Fire seilere ligger helt likt i kampen om å bli Årets shorthanded-seiler. Og rett bak følger seks seilere med nesten like mange poeng som de fire ledende. Her kan alt skje!

Publisert Sist oppdatert

Av de fire seilerne som til nå har kapret 294 rankingpoeng så langt i sesongen, er det to kjente navn – og to ukjente. Sigmund André Hertzberg og Tim Sandberg fra Tønsberg er for tiden den kanskje mest profilerte duoen i det norske shorthanded-miljøet med sin godt uttalte og godt dokumenterte satsing i Dehler 30-en «Hyrrokkin». 

De to er blant de fire.

Litt mindre kjente er Emil Bauck fra Oslo og Kristian Andreasen fra Gandsfjord, som også har samlet sammen 294 rankingpoeng til nå. De seiler sammen i JPK 1030-en «Avanti II», og med den vant de sin klasse i Seilmakeren Doublehanded, de vant en etappe i Shetland Race og kom på andreplass på den andre etappen.

Emil er sønnen til Hans Jørgen Bauck, som har seilt som mannskap hos kong Harald i en årrekke. Emil har erfaring fra flere jolleklasser, og i 2017 vant han Christian Radichs Ærespris for sin innsats for seilmiljøet i hjemforeningen sin. Kristian har danske aner og har tidligere blant annet seilt Express.

JPK 10.30: Kristian Andreasen og Emil Bauck seiler en JPK 1030.

Bak de fire på topp følger Asbjørn og Yngve Lønmo fra Hurum – snaue 13 poeng bak. Terje Gilje-Sørnes fra Gandsfjord er bare et drøyt poeng bak dem igjen, og et halvt poeng bak ham følger Øyvind og Morten Knudsen fra Moss. Aksel Andreassen fra Holmestrand er på 10. plass. Han ligger 6, 5 poeng bak mosseduoen og har kun 20 poeng opp til kvartetten i têt. 

Alt kan med andre ord skje før Årets shorthanded-seiler 2023 kan utropes på tampen av sesongen. Og for å gjenta: Det er hver enkelt seilers fire beste (det vil si mest poenginnbringende) resultater som teller på denne listen.

Bente Vikenes best av damene

Blant damene har Bente Vikenes fra Asker tatt en klar ledelse. Maren Magda Book fra Åsgårdstrand har dukket opp på annenplass. Sammen med mannen Karl Otto Book ble hun europamester i shorthanded-seiling i Danmark i den største klassen. Og sånt gir jo godt med poeng.

Charlotta Jonsson fra Asker følger på tredjeplass, Elle Ramstad fra Frognerkilen på 4. plass og Karen Drange fra Os på 5. plass.

Årets shorthanded-seiler 2023 – resultater etter vårsesongen

Tønsberg Seilforening i têt

Takket være fire gode seileres innsats spesielt, har Tønsberg Seilforening inntatt têtposisjonen i konkurransen om å bli Årets shorthanded-forening. I tillegg til allerede nevnte Sigmund André Hertzberg og Tim Sandberg har også Trond Evensen og Sigvart Schøning-Olsen bidratt sterkt til foreningens manmge poeng så langt. Shorthanded-veteranene Emil og Jon Moholth er de to siste på Tønsbergs seksmannslag.

Nærmeste utfordrer er Ran Seilforening, mens Gandsfjord Seilforening overraskende innehar tredjeplassen foran shorthanded-giganter som Asker og Moss. Bærum Seilforening, som har vært den ledende foreningen i de senere årene, innehar foreløpig kun en 9. plass.

15 foreninger har til nå klart å mønstre minst seks seilere – som jo kreves for å kunne danne et lag. Stavanger, Drøbaksund, Ullern og Frognerkilen mangler kun én seiler for å få et fulltallig lag.

En annen overraskelse på denne listen er at Fredrikstad Seilforening – som var selveste pionerforeningen når det gjelder shorthanded-seiling i Norge som arrangør av Watski Skagerrak TwoStar i i 2004 – ikke har en eneste seiler registrert med shorthanded-poeng så langt i år.

Årets shorthanded-forening 2023 – resultater etter vårsesongen

Høstsesongen starter snart

Høstsesongen for shorthanded-seilerne starter 12. august med Åsgårdstrand TwoStar. 

Raymarine TwoStar , som skulle ha vært arrangert – som vanlig; uken etter Færder’n – ble flyttet til 12. august på grunn av kollisjon med EM og en langbaneseilas i forbindelse med Færder’n. Nå er Raymarine TwoStar 12. august avlyst.

Neste mulighet til å ta rankingpoeng blir deretter 19. august med en god håndfull arrangementer: