TIL TOPPS? Kan Yngve Lønmo atter en gang snu seg og se akterover mot konkurrentene? Han vant NM i shorthanded i 2021 og ble Årets shorthanded-seiler i 2019.

Årets shorthanded-seiler: NM vil kunne avgjøre

Kommende helgs NM i shorthanded vil trolig avgjøre hvem som blir Årets shorthanded-seiler. Det er duket for en spennende finale!

Publisert Sist oppdatert

Ved siste oppdatering i konkurransen om å bli Årets shorthanded-seiler, var det Terje Gilje-Sørnes fra Gandsfjord Seilforening som toppet listen. Oppdateringen etter siste helgs regattaer, viser at det nå er Yngve Lønmo fra Hurum som troner øverst – nok en gang. Hans fire beste resultater i år har gitt ham 360 rankingpoeng mot Terje Gilje Sørnes’ 344.

Det blir imidlertid ikke mellom de to kampen om å bli Årets shorthanded-seiler vil komme til å stå, for Gandsfjord-seileren er ikke blant de foreløpig 19 påmeldte til NM på Hankø kommende helg. Yngve Lønmos hardeste utfordrere vil være brødrene Øyvind og Morten Knudsen fra Moss og Sigmund André Hertzberg med henholdsvis 339,5 og 309 poeng.

Norgesmesterskapet i shorthanded har en poengvektor på 1,25. Det betyr at en seier vil gi vinnerne 125 rankingpoeng, en annenplass 100 poeng, 3. plass 87,5 poeng og en 4. plass 75 poeng. Yngve Lønmos dårligste tellende resultat så langt har gitt ham 75 poeng. Det betyr at han må komme på 3. plass eller bedre i norgesmesterskapet for å kunne forbedre sin poengsum på 360.

FORSVARER: Øyvind Knudsen ble Årets shorthanded-seiler i 2022. NM vil være avgjørende om han kan kapre tittelen igjen i år også.

Øyvind og Morten Knudsen har samme poengsum og seiler sammen i NM, og deres dårligste poengsum av de fire tellende, er 59,5 poeng. Det betyr at de vil kunne klare seg med en 3. plass i NM for å gå forbi Yngve Lønmo, dersom de også klarer å holde ham bak seg i sammendraget i NM. Med en 3. plass vil Øyvind og Morten i et slikt scenario forbedre poengsummen sin fra 339,5 til 367,5 poeng, mens Yngve blir stående med sine 360.

UTFORDRER: Morten Knudsen er en sterk utfordrer til tittelen Årets shorthanded-seiler 2023.

Sigmund André Hertzbergs eneste håp om å toppe Årets shorthanded-seiler-liste ligger i å bli norgesmester. Det vil gi ham 364 poeng. Makkeren hans, Tim Sandberg fra Tønsberg, vil med seier i NM komme opp i poengsummen 359 poeng. Han vil med andre ord ikke kunne bli Årets shorthanded-seiler, slik han ble det i 2021, men han vil jo være svært tett på.

Det tegner med andre ord til å kunne bli et svært spennende NM på flere måter.

Det ligger imidlertid ytterligere et moment i luften – om så skulle skje: 

Det er i dag 19 påmeldte i NM, men skulle det bli ytterligere flere påmeldte og 20 startende båter på lørdag, så økes poengsummene som skal deles ut. Med 20 startende lag vil en seier gi 150 poeng og de øvrige plassene tilsvarende mer. Da vil regnestykkene bli annerledes og flere vil kunne hevde seg helt i toppen.

Shorthanded-sesongen er heller ikke helt slutt med NM, så avhengig av hvordan resultatet i NM blir, så kan spenningen holde seg om tittelen «Årets shorthanded-seiler» helt til siste båt er gått i mål i North Sails Nesodden Høstcup 23. september.

Klar damefavoritt, men…

Kampen om å bli Årets kvinnelige shorthanded-seiler ser tilsynelatende avgjort ut. Bente Vikenes fra Asker, som ble årets kvinnelige shorthanded-seiler i fjor, leder suverent med nærmere 100 poeng på Gina Lillemork-Nilsen og Charlotta Jonsson fra henholdsvis Drøbaksund og Asker. 

Men det er ikke nødvendigvis helt slik at dette er avgjort, ettersom Bente Vikenes ikke stiller til start. Geir Daleng (Asker) har i NM tatt hennes vante plass om bord hos hennes faste makker, Ole Aabel (Asker). Det åpner opp for de to utfordrerne bak henne, pluss Elle Ramstad fra Frognerkilen. Med seier og 125 poeng vil alle de tre kunne passere Bente med en høyere poengsum.

BESTE DAME: Bente Vikenes ligger best an til å bli Årets kvinnelige shorthanded-seiler – som i 2022 – men hun deltar ikke i NM, og det gjør ledelsen hennes utsatt.

Så langt tegner det til å kunne bli gode forhold under NM på Hankø, så det går mot et fair og flott mesterskap.

Stillingen for Årets shorthanded-seiler 2023

Tønsberg holder stillingen

Tønsberg Seilforening ser ut til å cruise inn til en sikker førsteplass når det gjelder konkurransen om å bli Årets shorthanded-forening. I NM har de med fire gode seilere som alle kan forbedre sine poengsummer og trygge eller øke ledelsen de har ytterligere. Nærmeste utfordrer er Ran Seilforening, men de har ingen deltakere i NM. Det betyr at det må bli Asker Seilforening som kan ta opp kampen med Tønsberg, og også de har seilere som potensielt kan forbedre poengsummene sine vesentlig. Hverken Gandsfjord eller Bundefjorden, som følger etter på listen, har deltakere i NM. Videre nedover blir avstanden opp til Tønsberg for stor til at de øvrige foreningene vil kunne utgjøre noen trussel for ledende Tønsberg, men flere foreninger vil nok forbedre sine plasseringer etter at NM er over ettersom flere andre ikke er representert.

Stillingen i Årets shorthanded-forening

To lag har tatt turen helt fra Stavanger for å delta i NM, og de bidrar til å gjøre mesterskapet til et reelt NM, og ikke kun et mesterskap for seilere fra Østlandet. 

Men kun 19 seilere i NM? Tankene går tilbake til pandemiåret med mer enn 100 båter. Denne kontrasten vil kanskje kunne gi grunnlag for kreative tanker i shorthanded-miljøet gjennom de kommende vintermånedene.

På SEILmagasinet shorthanded-ranking har Yngve Lønmo økt sin ledelse siden siste oppdatering, mens Tønsberg Seilforening leder den løpende foreningsrankingen som nå teller 35 foreninger. 

Se SEILmagasinet shorthanded-ranking

Shorthanded-rankingen teller per i dag hele 953 seilere som har tatt poeng i løpet av de fire siste årene.

Se Foreningsrankingen

I år har vi også utarbeidet egne lister for alle regattaer med vektor under og over 1,0. Regattaer med vektor under 1,0 er i all hovedsak mindre lokale regattaer, mens regattaene med vektor 1,0 er større arrangementer eller regattaer med lange baner.

På kortbane-listen leder Yngve og Asbjørn Lønmo (Hurum) foran Bente Vikenes og Ole Aabel (Asker). 

Se hele kortbanelisten 

Langbanelisten ledes av Terje Gilje-Sørnes (Gandsfjord) foran Kristian Andreasen (Gandsfjord), Emil Bauck (Oslo) og Øyvind Knudsen (Moss).

Se hele langbanelisten