LEDER: Øyvind Knudsen (t.v) har tatt ledelsen i konkurransen om å bli Årets shorthanded-seiler 2022. Broren Morten ligger på 8. plass.
LEDER: Øyvind Knudsen (t.v) har tatt ledelsen i konkurransen om å bli Årets shorthanded-seiler 2022. Broren Morten ligger på 8. plass.

Det går mot en spennende avslutning

Hvem som vil bli Årets shorthanded-seiler 2022 er høyst uvisst. Det er svært jevnt i toppen og den går mot en svært spennende avslutning.

Publisert

Rollen med å ligge øverst på listen over årets shorthanded-seilere har skiftet igjennom sesongen, og etter helgens regattaer er det nå Øyvind Knudsen fra Moss som som innehar hovedrollen. Han ligger øverst, men bare 10 poeng foran fjorårets shorthanded-seiler, Tim Sandberg fra Tønsberg. Duoen Håkon og Christian Hjorthøy fra Asker ligger kun 1,4 poeng bak Tim Sandberg.

Bak disse fire kommer et helt lite kobbel av seilere som alle har en mulighet til å kunne nå helt til topps. Det kan se ut til at kampen om å bli Årets shorthanded-seiler 2022 står mellom hele 10 seilere. Så jevnt har det aldri vært siden Eilert Kamfjord fra Tønsberg erobret den første tittelen i 2007.

Sesongens avsluttende regatta, North Sails Nesodden Høstcup 24.–25. september, kan bli helt avgjørende for det endelige utfallet.

Se listen over Årets shorthanded-seilere

Rollebytte blant damene

Også blant damene er det blitt et rollebytte i têten. Takket være seier i regattaen Askeladden i regi av Os Seilforening har Karen Drange fra samme forening passert Hege Sandven fra Ullern. 25 poeng skiller dem. Bak følger Bente Vikenes fra Asker.

Neste helg går Vestlandets største singlehanded-regatta, Bergen Singlehanded, men til den er foreløpig ingen damer påmeldt. Det betyr at Karen Drange kun har én regatta, Høststormseilasen 17. september, igjen for å kunne forbedre poengsummen sin, mens hennes to konkurrenter fra Østlandet har to, Sætrekruset 17.9 og høstcupen til Nesodden Seilforening.

Det blir en spennende innspurt også om tittelen blant damene. Christine Walder fra Bærum ble Årets kvinnelige shorthanded-seiler i fjor, men hun har ikke kunnet seile i år på grunn av en skade.

Asker Seilforening med stø kurs

Når det gjelder konkurransen om å bli Årets shorthanded-forening, leder fortsatt Asker Seilforening med et nokså godt forsprang. 250 poeng har foreningen på naboen, Bærum Seilforening, som har passert Tønsberg og rykket opp på 2. plass. Mellom de to foreningene er det kun 25 poeng.

Moss følger på 4. plass og Ran Seilforening ligger på 5. plass. Ran har en god mulighet for å avansere, i og med at flere av deres seilere skal ut i Bergen Singlehanded, som har vekttall 1,0, kommende helg. Det kan gi poeng nok til å passere Moss og kanskje Tønsberg – dersom ikke deres seilere sørger for å plusse på sine poeng i de gjenstående regattaene.

Se listen over Årets shorthanded-forening

Kamp om 3. plassen

På den store, fireårige rankinglisten er det kun små endringer i toppen. Yngve Lønmo fra Hurum har økt sin ledelse ved å vinne sin klasse i Raymarine Hankø OneStar som gikk i helgen som var. Den regattaen bidro også sitt til at to nye seilere brøt «drømmegrensen» på tusen poeng; Øyvind Knudsen og Marius Løken fra Røyken.

Yngve Lønmo og Tim Sandberg på 1. og 2. plass har en solid ledelse på kvartetten som følger deretter. Hvem av Harald Walder (Bærum), Asbjørn Lønmo (Hurum), Øyvind Knudsen og Marius Løken som vil inneha tredjeplassen når sesongen er over, er imidlertid høyst uvisst.

Etter helgens regattaer har ingen nye seilere sneket seg inn blant de 25 beste, mens Michael Khei fra Sarpsborg og Gordon Wright fra Askøy er nye seilere blant de 50 beste etter helgens oppdatering. Fredrik Thorsen fra Sarpsborg er eneste nye seiler blant de hundre beste.

Se hele listen for SEILmagasinet shorthanded-ranking

Blant de tre beste damene på rankingen er det heller ingen endringer. Bente Vikenes er best foran Christine Walder og Elise Lehre fra Frognerkilen. Karen Drange er fortsatt 4. best, som hun også var før helgen, men hun har knappet inn på poengdifferansen frem til seilerne foran.

Gry Hunstad fra Askøy har avansert opp til 7. plass fra en tidligere 9. plass og nærmer seg de aller beste damene på rankinglisten.

På foreningsrankingen er det ingen endringer blant de beste foreningene siden siste oppdatering. Bærum Seilforening leder fortsatt med god margin.

Se listen for foreningsrankingen