LEDER: Karen Drange fra Os Seilforening er foreløpig best av årets kvinnelige shorthanded-seilerne, men hun har noen utfordrere som kan vippe henne av pinnen.

Hvem blir årets kvinnelige shorthanded-seiler?

Nå på tampen av årets shorthanded-sesong knytter det seg størst spenning til hvem som vil bli Årets kvinnelige shorthanded-seiler.

Publisert

Så langt er det Karen Drange fra Os Seilforening som topper listen over damene i shorthanded-seilingen. 29 damer har hittil scoret poeng i årets sesong, og de utgjør 9,24 prosent av alle poengplukkerne i år.

Karen har scoret sine 189 poeng på denne måten:

  • 90 poeng: 4. plass i Seilmakeren Doublehanded
  • 40 poeng: 1. plass i Askeladden Doublehanded
  • 35 poeng: 1. plass i Stord Rundt
  • 24 poeng: 4. plass i Askøy Rundt

Bak henne følger Hege Sandven fra Ullern med 164 poeng og Bente Vikenes fra Asker med 151 poeng. Felles for disse to utfordrerne er at ingen av dem har «fylt kvoten» ved å ha fire tellende regattaer. Hege poengsum består av kun to resultater, mens Bente har tre resultater.

Det betyr at poenggivende resultater i for eksempel Sætrekruset kommende helg eller i North Sails Nesodden Høstcup om halvannen uke vil gi rene tilleggspoeng for de to seilerne fra Østlandet. Hege kan føye til poeng fra begge regattaene, mens Bente kan føye til ett poenggivende resultat. Det kan gi dem poeng nok til å passere Karen.

Karens mulighet til å øke sin poengsum ligger i å forbedre sin dårligste poengsum – 24 poeng – med et bedre resultat i Bergen-områdets siste tellende regatta, Høststormseilasen, kommende helg. En førsteplass der (med minst 12 deltagere) vil forbedre poengsummen hennes med 26 poeng og bringe henne opp i 215 poeng. Det vil gjøre det vanskeligere for østlendingene å ta henne igjen.

Årets shorthanded-seiler er så godt som klar

Mens det er spenning blant damene om hvem som vil bli best, er situasjonen mer avklaret når det gjelder hvem som vil bli Årets Shorthanded-seiler 2022. Selvom det er små poengforskjeller blant de syv beste på denne listen, fordeler poengene seg slik for hver enkelt av seilerne at de vanskelig kan forbedres i de gjenstående regattaene som alle har lave vektor-tall. Det gjør det vanskelig for seilerne å forbedre sine dårligste poengsummer med så mye at det vil ha betydning. I så fall må det ualminnelig stor deltagelse til i de gjenstående regattaene for at poengsummene skal bli store nok.

Mye tyder derfor for at Øyvind Knudsen fra Moss vil bli Årets shorthanded-seiler 2022.

I tidligere år har spenningen holdt seg helt til siste slutt, men for å være garantert en spennende avslutning, burde sesongen ideelt sett ha blitt avsluttet med en regatta med et høyt vekttall som vil gi mange poeng – både på Øst- og Vestlandet.

Bare en teoretisk mulighet

Hvem som blir «best i vest» i år, er også så godt som avgjort. Alt tyder på at det vil bli Harald Matland fra Nordhordland.

Det er kun en seiler som har en teoretisk mulighet til å ta ham igjen, og det er Thomas Robberstad fra Stavanger. Men da må han svinge seg rundt å ta turen til Høststormseilasen kommende helg – og deretter seile sørover for å delta i Gandsfjord Shorthanded i eget område 24. september. Og i begge regattaene vil det eneste som duger være seier. Det vil gi ham 100 poengs påplussing til hans nåværende 175 poeng, som kun består av to resultater. Følgelig vil to resultater til gi et rent pluss.

Små endringer

På den løpende rankingen, SEILmagasinet shorthanded-ranking, er det små endringer ved denne oppdateringen. Det samme gjelder konkurransen om å bli Årets shorthanded-forening. Den tittelen styrer Asker Seilforening stødig mot. På den løpende foreningsrankingen er det imidlertid naboforeningen Bærum som stadig topper.