MOT SEIER: Alt tyder på at Årets shorthanded-seiler blir brødrene Morten (t.v) og Øyvind Knudsen fra Moss. De ligger knepent på topp i et rekordjevnt felt.

Rekordjevnt årsoppgjør i shorhanded-leiren

Kun 8,5 poeng skiller de fem beste shorthanded-seilerne i sesongen 2023. Så jevnt har det aldri tidligere vært! Årets shorthanded-seilere kan nå være klare.

Publisert

Man skal ikke forskuttere noe som helst – shorthanded-sesongen er ennå ikke helt slutt. Det gjenstår én helg med tre regattaer, men mye tyder likevel på at tittelen Årets shorthanded-seiler i år blir delt mellom brødrene Øyvind og Morten Knudsen fra Moss. Det er nesten ikke teori en gang som kan frata dem tittelen. Øyvind forsvarer dermed tittelen fra i fjor, men han har denne gangen fått med seg Morten helt til topps!

Dette klarte de takket være bronsemedaljen de i helgen fikk i årets NM. Det gikk nøyaktig etter oppskriften: De måtte minst komme på tredjeplass, samtidig som de måtte holde rivalen Yngve Lønmo fra Hurum bak seg for å innta toppen. Og begge deler klarte de!

For Sigmund André Hertzberg fra Tønsberg hjalp det dermed ikke at han vant NM sammen med Tim Sandberg. Han manglet likevel fattige 3,5 poeng på å ta mossebrødrene.

Yngve Lønmo, som sammen med faren Asbjørn kom 6. plass i NM og som ledet denne kåringen før NM, ble derved henvist til 4. plass 7,5 poeng den vinnende duoen. Tim Sandberg kom kun ett poeng bak Yngve på 5. plass. Ned fra Yngve til 6. plass er det 15 poeng til Terje Gilje-Sørnes fra Gandsfjord.

Tre regattaer gjenstår

Regattaene som er tatt med på oppdateringen denne uken, er NM, Bærum Seilforenings dopublehanded-serie som nå er avsluttet, og de norske resultatene i storregattaen Silverrudder. Der vant Karl Otto Book fra Åsgårdstrand den største klassen med 36 startende båter, mens Petter Hegle fra Holmestrand kom på 7. plass i sin klasse som talte hele 86 startende seilere. Det ga dem begge solide poengsummer. Grunnlaget deres fra sesongen tidligere, var imidlertid litt for tynt til at poengene kunne bruinge dem helt opp i toppen.

Det gjenstår nå tre regattaer i årets shorthanded-sesong: Gandsfjord Shorthanded Weekend, Høststormseilasen til Nordhordland Seilforening og North Sails Nesodden Høstcup. De to første har faktor 0,5, mens Nesodden Høstcup har litt mer; 0,6. Dette betyr at trolig ingen av regattaene vil bringe store endringer i toppen. I så fall må det eksepsjonell god deltakelse til for å kunne bringe poengsummer store nok til at de fremste seilerne kan forbedre poengsummene sine. Slik ser det ikke ut.

Mange andre seilere kan imidlertid pynte godt på resultatene sine innen sesongen er helt slutt.

Damene har også fått sin shorthanded-seiler av året

Bente Vikenes fra Asker ser ut til å seile trygt mot damenes shorthanded-tittel, men helt sikker skal hun ikke føle seg. Elle Ramstad fra Frognerkilen knappet godt inn på henne ved å ta poeng både i NM og Bærums doublehanded-serie, og hun kan teoretisk forbedre plasseringen sin ytterligere i Nesodden Høstcup. Hun og makkeren, Marius Andersen, har imidlertid valgt å prioritere NM i ORCi som går samtidig med høstcupen. Og det blir det ikke shorthanded-poeng av.

Gina Lillemork-Nilsen fra Drøbaksund holder tredjeplassen, men den kan hun på ingen måte føle seg trygg på. Ragna Oline Nordland Lindhagen fra Bundefjorden ligger bare 14 poeng bak henne og er påmeldt til Nesodden høstcup. Det er Gina foreløpig ikke.

Se hele listen over over Årets shorthanded-seilere 2023.