KAN GÅ TIL TOPPS: Sigmund André Hertzberg og Tim Sandberg kan med seier i North Sails Nesodden Høstcup snappe tittelen Årets shorthanded-seilere foran Øyvind og Morten Knudsen.

Shorthanded-spenningen er ikke over

Selv om Øyvind og Morten Knudsen ligger godt an til å bli Årets shorthanded-seilere, er spenningen langt fra over. Fem seilere kan slå dem.

Publisert

Bakgrunnen for at denne spenningen har økt, er den gode deltakelsen det tegner til å bli i North Sails Nesodden Høstcup, som er den siste tellende seilasen på Østlandet denne sesongen. Reglene sier at dersom det deltar åtte eller flere seilere som er plassert blant de 30 beste på rankingen, øker regattaens «verdi» fra 0,5 til 0,75. Det betyr at en førsteplass i stedet for 50 poeng, gir 75 poeng. 

Dessuten: Starter det 20 båter eller mer i en klasse, skal denne poengsummen multipliseres med 1,2 (er det 21, vil det være 1,21, ved 22 båter 1,22 og så videre). Det betyr at poengsummen for en seier vil øke ytterligere ved 20 båter – fra 75 til 90 (75 x 1,2).

Per i dag er det påmeldt 22 båter i shorthanded-klassen.

Dermed er ikke ledelsen til Øyvind og Morten Knudsen fra Moss så trygg lenger – gitt at alle starter i samme klasse på Nesodden. Deres poengsum på 367,5 kan slås.

Dette kan skje

Sigmund André Hertzberg (Tønsberg) er poengmessig nærmeste utfordrer til duoen fra Moss. Han har 364 poeng. I kampen om å bli Årets shorthanded-seiler er det slik at det er seilernes fire beste resultater i året som teller. Sigmund Andrés dårligste poengsum er 75. Ved seier og 90 poeng på Nesodden, vil han derved øke sin poengsum til 379.

Tim Sandberg (Tønsberg) har 359 poeng og seiler sammen med Sigmund André. Hans dårligste poengsum til nå er 70, og erstattet med en seier og 90 poeng, betyr det at dersom han vinner sammen Med makkeren sin, vil Tim og Sigmund André dele tittelen Årets shorthanded-seiler 2023.

KAN VINNE: Yngve Lønmo er også en sterk utfordrer til å kunne bli Årets shorthanded-seiler 2023.

Yngve Lønmo (Hurum) har til nå samlet 360 poeng, og den kan han øke til 375 poeng dersom han vinner Nesodden Høstcup. Det betyr at også han kan slå Knudsen-brødrene og bli Årets shorthanded-seiler 2023.

Sigmund André, Tim og Yngve er alle påmeldt til North Sails Nesodden Høstcup, men det er ytterligere to seilere som har en teoretisk mulighet til å erobre tittelen, dersom de skulle finne på å delta på Nesodden.

Petter Hegle (Holmestrand) har 317 poeng, og dersom han bytter ut sin dårligste poengsum som er 30 med 90, vil den poengsummen øke til 377.

Emil Bauck (Oslo) har 294 poeng, og den poengsummen har han bygd opp ved hjelp av kun tre resultater. Det betyr at en seier på Nesodden – om han skulle stille opp der – vil gi ham hele 384 poeng. Han er med andre ord den av de fem som potensielt kan få den aller høyeste poengsummen. Og, skulle det starte 23 båter på Nesodden, vil han sågar kunne klare seg med en 2. plass for å gå helt til topps. En 2. plass – gitt forutsetningene med 23 båter – vil gi ham 73,8 poeng. Da vil sluttsummen hans kunne bli 367,8 poeng – 0,3 mer enn Øyvind og Morten Knudsens 367,5.

Stavanger-seilere kan yppe seg, men…

Det er ikke bare i øst det skal seiles kommende helg. Også i Stavanger-området er det en avsluttende regatta med Gandsfjord Shorthanded Weekend. Der deltar to seilere med høy poengsum. 

Terje Gilje Sørnes (Gandsfjord) ligger på 6. plass før kommende helg med 344 poeng. Shorthanded-weekenden i Stavanger har vekttall 0,5 og den vil ikke kunne øke til mer enn det. Deltakelsen der vil ikke kunne inneholde så mange gode seilere at den vil øke til 0,75. En seier vil med andre ord gi 50 poeng i Stavanger, og ettersom Terjes dårligste poengsum til nå er 64, vil han ikke kunne ende sesongen med mer enn 344 poeng.

Kristian Andreasen (Gandsfjord), som for øvrig har fått sine poeng sammen med Emil Bauck, har 294 poeng. Tre regattaer har gitt ham denne poengsummen, og vinner han Gandsfjord Shorthanded Weekend, vil han kunne plusse på 50 poeng (dersom det deltar minimum 12 båter (per i dag er det påmeldt ni). Da vil han også ende med 344 poeng.

De vil med andre ord ikke kunne nå tittelen Årets shorthanded-seiler 2023, men Terje og Kristian kan med 344 poeng begge kunne kalle seg Stavanger-områdets beste shorthanded-seilere av året!

Kan favorittene forsvare seg?

Hva med Øyvind og Morten Knudsen – kan de forbedre sin poengsum?

Det kan de, men da må de først melde seg på til Nesodden Høstcup. Det er de foreløpig ikke. Men gitt at de vil bli det, så vil en seier avfeie all tvil om hvem som er best. Deres dårligste poengsum er 60 – og byttet mot 90 – vil de øke sammenlagtsummen til 397,5 poeng.

Og ved enda et scenario: Skulle Sigmund André Hertzberg og Tim Sandberg vinne og Knudsen-brødrene bli nummer to og få 72 poeng for 2. plassen, vil også det holde. Da vil de to seilerne fra Moss slå konkurrentene fra den andre siden av fjorden med 0,5 poeng! 379,5 til Knudsne-brothers mot Hertzberg/Sandbergs 379.

Men som sagt – for å kunne forsvare seg – må de delta på Nesodden. Hvis ikke vil de være fritt vilt for utfordrerne.

Dame-seieren synes klar

Bente Vikenes (Asker) har kun en teoretisk utfordrer i kampen om å bli Årets kvinnelige shorthanded-seiler. Det er Elle Ramstad (Frognerkilen). Bente har 237,5 poeng til nå mot Elles 200,5. Med seier vil Elle kunne komme opp i 260,5 poeng (30 poeng – hennes dårligste – vil bli byttet ut med 90). En 2. plass vil også kunne være nok for henne til å kunne passere Bente Vikenes. Da vil sluttsummen bli 242,5 poeng. 

Men her vil ikke teori kunne bli praksis, for Elle er påmeldt i ORCi-NM som foregår parallelt på Nesodden.

Hverken Gina Lillemork-Nilsen (Drøbaksund) med sine 138,23 poeng eller Ragna Oline Nordland Lindhagen (Bundefjorden) med 124 poeng, som begge er påmeldt på Nesodden, vil kunne øke sine poengsummer nok til å kunne slå Bente Vikenes. Gina kan maksimalt få 228,5 poeng, mens Ragnas maksimale poengsum vil kunne bli 214,0.

Dermed synes veien klar for Bente til å kunne bli Årets kvinnelige shorthanded-seiler – slik hun også ble det i fjor. Bente er påmeldt til North Sails Neosdden Høstcup – og kanskje vil hun selv kunne forbedre poengsummen sin. Med en 4. plass eller bedre vil hun kunne klare det.

Spenning til siste slutt

Det er med andre ord om den totale tittelen – Årets shorthanded-seiler 2023 – kampen vil stå – og mye tyder på at den vil kunne bli svært spennende!