SEILER OPP: Tim Sandberg fra Tønsberg har seilt seg opp til 2. plass på shorthanded-rankingen, og topper listen over Årets shorthanded-seiler. Dermed ligger han an til å forsvare tittelen han vant i fjor.
SEILER OPP: Tim Sandberg fra Tønsberg har seilt seg opp til 2. plass på shorthanded-rankingen, og topper listen over Årets shorthanded-seiler. Dermed ligger han an til å forsvare tittelen han vant i fjor.

To seilere har splittet Lønmo-duoen

Tim Sandberg og Harald Walder har klart å kile seg inn melom Yngve og Asbjørn Lønmo som i over et år har ligget på topp på SEILmagasinet shorthanded-ranking.

Publisert

Fortsatt ligger Yngve Lønmo fra Hurum solid på topp på SEILmagasinet shorthanded-ranking, men i godt over et år har han hatt følge av faren Asbjørn på plassen bak. Nå er Lønmo-duoen splittet, for etter Tim Sandbergs formidable innsats i den svenske regattaen Kolfiberrodret, der han sammen med Sigmund Hertzberg ble nummer fire i et felt med hele 123 deltagere, har han nå klatret opp på 2. plass på rankingen. Samtidig har han knappet godt inn på poengavstanden til Yngve Lønmo i têt.

Også Harald Walder fra Bærum har nå passert Asbjørn Lønmo, etter at han vant sin klasse i Raymarine 2Star sammen med Dionisio Mendiola fra KNS. De tre seilerne i têt, Yngve Lønmo, Tim Sandberg og Harald Walder, har alle nå erobret over tusen rankingpoeng.

Med 2. plass i Raymarine 2Star har Morten Knudsen fra Moss tatt steget inn på topp ti-listen fra 14. plassen han hadde før helgen som var. Willy Forland fra Ran ble nylig skjøvet ut av topp ti-listen, men han har nå kjempet seg inn igjen på listen til en 10. plass. 3. plass i Hjeltefjorden Shorthanded ga ham nok poeng til å klare det.

Bak disse seilerne i toppen klarte ingen nye seilere å seile seg inn blant de 25 beste etter helgens regattaer. Blant de 50 og 100 beste var det få nye seilere:

Opprykk til de 50 beste:

 • Bjørn Sødal dy, Christianssand – fra 62. til 37. plass
 • Sigurd Boasseon, Ran – fra 55. til 50. plass
 • Rune Wiborg, Ran – fra 55. til 50. plass

Opprykk til de 100 beste:

 • Eivind Carlsen, Fredrikstad – fra 106. til 75. plass
 • Gry Hunstad, Askøy – fra 115. til 82. plass
 • Dionisio Mendiola, KNS – fra 161. til 89. plass
 • Bjørn Rundhovde, Ran – fra 114. til 93. plass

Ti blant de hundre

Ti damer er blant de 100 beste på rankingen, og best av dem er fortsatt Christine Walder fra Bærum. Hun er nummer 20. totalt. Charlotta Jonson, som ble nummer fire i Raymarine 2Star, har avansert mest siden siste oppdatering.

 1. Christine Walder Bærum (20)
 2. Bente Vikenes, Asker (24)
 3. Elise Lehre, Frognerkilen (29)
 4. Karen Drange, Os (42)
 5. Gina Lillemork Nilsen, Drøbaksund (43)
 6. Anette Melsom Myhre, Oslofjorden (45)
 7. Charlotta Jonsson, Asker (63)
 8. Gry Hunstad, Askøy (82)
 9. Eira Naustvik, Hurum (89)
 10. Nina Rosenlund, Ran (86)

Se hele rankinglisten

Små rokkeringer på foreningsrankingen

Bærum Seilforening ligger fortsatt i têt med god margin på foreningsrankingen. Hurum Seilforening holder også 2.plassen som tidligere, mens Tønsberg Seilforening har passert Asker og er nå oppe på 3. plass.

Videre har Nesodden Seilforening passert Ran og er nå på 5. plass, og Moss har passert Bergen og er på 7. plass.

Se hele foreningsrankingen.

Når det gjelder listen for Årets shorthanded-forening – det vil si de foreningene som har kapret mest poeng i år – er det Asker Seilforening som leder foran Bærum og Ran. Stavanger, Hurum og Nordhordland er de tre neste på listen.

For å bli registrert med et lag må en seilforening ha minst seks seilere som har tatt rankingpoeng, og blant de seilforeningene som har klart det i år, er halvparten fra Vestlandet. Og det til tross for at seilforeningene i øst og sør er både større og flere…

Se hele listen over Årets shorthanded-foreninger

Kan det bli gjentagelse?

Tim Sandberg ble Årets shorthanded-seiler 2021. Nå har han også klatret til topps på årets liste, og er dermed i rute til å kunne forsvare tittelen han erobret i fjor. Nærmest ligger Christian og Håkon Hjorthøy fra Asker og Tims faste makker, Sigmund Andre Hertzberg.

Poengforskjellene er imidlertid små – og det er ennå mange poeng å forsyne seg av i resten av sesongen.

Se hele listen over Årets shorthanded-seiler

NM og VM står for døren

Det er ennå et knippe regattaer før shorthanded-seilerne kan ta seg en pause frem til høstsesongen starter igjen 13. august med Askøy Rundt og Åsgårdstrand TwoStar. I begynnelsen av juli skal det også avgjøres hvem som blir norgesmestre og verdensmestre i shorthanded-seiling.

Norgesmesterskapet går i Stavanger og starter 1. juli. Mens koronapandemien resulterte i over hundre startende i 2020, er deltagerantallet i Stavanger beskjedne 20 båter. Det kunne sikkert i alle fall ha vært 26, for seks norske båter har i stedet for å dra til Stavanger, tatt turen til Stockholm for å seile VM der. Der starter mesterskapet 3. juli, og det består av én lang havseilas – som i praksis er Gotland Runt. I alt er 83 båter fra åtte nasjoner påmeldt.

De øvrige regattaene som gjenstår før sommerferien, er Shetland Race, Kaupangleden, Pantaenius Bohusracet og Breidangen Rundt.

Shorthanded-klassen i Shetland Race teller seks båter, og regattaen blir tellende dersom alle seks starter. Blir de fem eller færre, vil det ikke bli delt ut rankingpoeng i Shetland Race. Minstekravet er seks båter.

Kaupangleden teller for øyeblikket 29 båter, mens fire norske båter står på deltagerlisten til Bohusracet, som også teller som svensk mesterskap i år.

Breidangen Rundt kan foreløpig ikke vise til noen båter på sin deltagerliste.