Sikkerhetskrav under lupen

Kan det bli for mye sikkerhet?

Kan det bli for mye sikkerhet?

Kan for mye sikkerhetsutstyr bli et problem??

Publisert Sist oppdatert

Kan man forestille seg en situasjon hvor stigende sikkerhetskrav og stadig mer sikkerhetsutstyr blir et problem, spør journalist Øyvind Bordal.

I en artikkel i kommende utgave av SEILmagasinet setter han sitt personlige søkelys på vårt stadig økende behov for å skape sikkerhet rundt hva vi holder på med – i dette tilfellet seiling. Og svaret på spørsmålet han selv stiller, er ja.

Han skriver:

«Ja, det mener jeg. For det første er det vesentlig å erkjenne at vi aldri kan fjerne risiko 100 prosent. I hvert fall ikke hvis man vil bruke livet til noe. Og det er vesentlig å erkjenne at det er et individuelt ansvar å forvalte den risikoen. Det er ikke Staten eller noen andres ansvar. Å jakte en nullrisiko er et dødfødt prosjekt med store omkostninger.

Det er et problem hvis det blir så dyrt og komplisert å seile, at færre og færre vil gjøre det.

Det er et problem hvis det blir så tidkrevende å forberede en seiltur at det blir mer fristende å bli på land.

Og det er et problem hvis sikkerhetskrav og utrustning hemmer bevegeligheten og friheten om bord, og dermed reduserer gleden, frihetsfølelsen og motivasjonen for å seile. Fokus flytter seg fra det som er godt, til det som kan gå galt.

Og det er et stort tap.»

Øyvind Bordal har mange tanker og synspunkter rundt dette. SEILmagasinet nr. 10 kommer til de første abonnentene førstkommende fredag, og vil være i løssalg fra 12. desember.

Du kan lese det hele der.