Sikre båten nå

Sikre båten nå

Kulde og høststormer gjør livet utrygt for båteiere.

Publisert Sist oppdatert

Kombinasjon av sterk vind, store nedbørsmengder og kalde netter fører til hektiske dager hos forsikringsselskapene der det strømmer på med skademeldinger fra båthavner og båteiere.

Det er hektisk aktivitet i mange båtforeninger om dagen. Høststormene er på vei, og båtfolket grøsser ved tanken på hva naturkreftene kan finne på. Har du båt på vannet, er det på tide å sjekke den nå.

– Kombinasjonen av sterk vind og store nedbørsmengder fører til skader både til lands og til vanns, sier Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonssjef i Frende Forsikring til avisen Nordland

– Løv og rusk i vind og regn og litt frost i tillegg, så går selvdreneringen tett, sier skipper på RS «Odin», Svein Tore Mareliussen.på RS «Odin». Han mener tett drenering er årsak til at mange båter synker.

– Skal du ha båten liggende ute om vinteren, så følg i hvert fall med! Se til skroggjennomføringer og slanger, og påse at avløpene for selvdreneringen er åpne, sier han.

– Ofte må det doble fortøyninger til, om båten skal ligge trygt.Ved melding om sterk vind anbefales det å sikre båtene med ekstra spring, men selv ikke det er godt nok om tauverket er morkent, sier Slettemoen. Hun oppfordrer båteiere til å vurdere å bytte ut eldre tauverk med nytt og kanskje kraftigere tau.

Ifølge tall fra Finans Norge er mellom 80 og 85 prosent av norske fritidsbåter forsikret. De siste årene er det meldt mellom 8.000-11.000 skadetilfeller årlig ,og erstatningene har svingt mellom 300 og 450 millioner kroner. Tyveri- og havariskader står for mesteparten av erstatningene.