Skal fly rundt Fastnet

Fastnet Race vil vise fartspotensialet til siste generasjon IMOC 60 med foiler.

Publisert Sist oppdatert

NY GENERASJON: Safran er en av fire nye IMOCA 60 som skal seile Fastnet Race.

Neste helg går starten på legendariske Fastnet Race som blir arrangert hvert andre år. Havseilas vokser i popularitet i verden, og skal du delta i Fastnet Race, må du melde deg på kjapt. I løpet av 24 minutter var påmeldingen full. I år deltar 390 båter fra 25 ulike land.

60 med foiler

Om ett år starter Jorda Rundt regattaen Vendee Globe. I sommer har en del av de ny bygde båtene til regattaen blitt sjøsatt. Regelforandring gjør det nå mulig med foiler som reduserer båtens dynamiske vekt. Jo høyere fart, jo mer effekt. Konstruksjonsberegninger antyder at den nye generasjon båter vil bli 2-3 knop raskere.

Det stiller 13 IMOCA 60 i Fastnet Race, fire av disse er av den nyeste generasjonen.

Hvilke er raskest

Det er publisert svært få bilder av de nye IMOCA 60-båtene med foiler i bruk. Om det er på grunn at de ikke fungerer så bra, eller om lagene ønsker å holde informasjonen hemmelig lengst mulig er ikke godt å si. Sannsynligvis er det for å ikke røpe hemmeligheter. IMOCA 60 vil i Fastnet Race møte andre raske båter. Både båtene som ble brukt i Volvo Ocean Race denne gangen, VO 65, og under forrige runde, VO 70. Fastnet Race vil også gi en indikasjon på hvor mye raskere den nye generasjon IMOCA 60 er i forhold til den gamle.

Ikke helt i lufta

De nye foilene på IMOCA 60-båtene har fått kallenavnet Dalis bart. Disse foilene har flere egenskaper. De gir båtene et høyere rettende moment. De skal hindre avdrift, og de skal redusere båtens dynamiske vekt, slik at båten får en mindre våt flate.

– Det er en mellomting mellom en Moth og en klassisk båt. . Det blir ikke noe flyvende båt, den veier tross alt åtte tonn. Det er for tidlig å si så mye om foilene, fordi dette er så nytt. Men vi føler vi er raskere på slør, sier Safrans nye unge skipper Morgan Lagravière.

Teknologien ble testet ut på en Mini Transat båt i fjor. I motsetning til Moth blir det ikke brukt foiler på rorene.

De nye IMOCA 60 i Fastnet Race er: Safran, Banque Populaire, St Michel-Virbac, Hugo Boss. Aller fire båtene er konstruert av VPLP-Verdier.

For første gang på lenge stiller det også en nors båt opp i Fastnet Race. Per Ottar Skaaret og Wolfpack-gjengen seiler VO70 «Camper». Du kan følge racet her.

Banque Populaire har testet ut den nye teknologien på en gammel Mini Transat-båt.
Banque Populaire har testet ut den nye teknologien på en gammel Mini Transat-båt.
Banque Populaire har publisert bilder av sin nye båt under seil, men uten foiler.
Banque Populaire har publisert bilder av sin nye båt under seil, men uten foiler.