ENERGI: Seatronic S600 hydrogen generator produserer strøm under veis.
ENERGI: Seatronic S600 hydrogen generator produserer strøm under veis.

Billigere slepegenerator

Seatronic S600 hydrogen generator skal produsere 9A i 5 knop.

Publisert Sist oppdatert
MOTSTAND: Den nye slepegeneratoren har et stort undervannshus.
MOTSTAND: Den nye slepegeneratoren har et stort undervannshus.

Watt & Sea får konkurranse om å produsere strøm under seil. Seatronic S600 hydrogen generator ser ut som en elektrisk påhengsmotor, og vippes ned i vannet, som en Watt & Sea når det er behov for strøm om bord. Den nye slepegeneratoren vil koste 2780 euro i Frankrike, mot 3490 euro for en sammenlignbar modell fra Watt&Sea. Det vil si at den nye utfordreren er ca 7000 kroner billigere.

Effektivitet

Seatronic S600 hydrogen generator skryter på seg 110 watt i 5 knops hastighet, litt bedre enn Watt&Sea, med de to produsentene har ulik tilnærming til energiproduksjonen. Watt&Sea er opprinnelig utviklet for regattaseiling, hvor et slikt produkt skal gi minst mulig motstand. Watt&Sea benytter mindre propeller, og har en langt mer strømlinjeformet undervannshus.

Seatronic gjør et nummer av at deres system har en lavere rotasjonsfart, som gir økt holdbarhet. Begge benytter børsteløse generatorer.

Mye strøm

Slepegeneratorer er effektive for å produsere strøm under veis. Den nye generatoren produserer strøm alt fra 2,5 knops fart. I 3 knops fart skal den gi ca 2A med strøm, mens den i 7 knop gir mer enn 15A (12 volt). Med en snittfart på 6 knop over et døgn, vil generatoren produsere 3 kWh med energi.

Generatoren veier syv kilo, mens elektronikken, bestående av en MPPT-regulator veier 1,4 kg. Regulatoren  gjør at utstyret også kan brukes mot en 24 volts anlegg. 

Seatronic S600 hydrogen generator blir solgt fra det franske selskapet Seatronic som er en spesialist på båtelektronikk.