Utkikken

IKKE SYDEN: Midt i februar lå Aker brygge badet i solskinn, og båtlivet var i gang i Oslo.

Seiling hele året

Midt i februar lå Indre Oslofjord badet i sol. På Aker Brygge satt turistene og solte seg, og ute på fjorden duppet hvite seil på blankt vann.

Publisert Sist oppdatert

Snittemperaturen i januar på Blindern var på 2,8 grader. Aldri før har det vært så varmt på Østlandet i januar, og helt i nord kan Svalbard notere seg for 110 måneder på rad med temperaturer over normalen. For Norge som helhet melder Meteorologisk institutt at ni av landets fylker har målt sin varmeste januar noensinne.

Vi nordmenn er nærmest programmert til å elske varmen. Våren fyller oss med en forventningsfull kribling når solstrålene kjæler med kinnene og varmen brer seg i kroppen. Jeg kjente denne lette og gode følelsen på Aker Brygge i februar, og likevel føltes det litt feil når jeg tenkte på sesongen. Normalt ligger Oslo dekket av snø på denne tiden. Folk skal smøre med blått i marka, ikke heise seil.

Greta Thunberg har gitt seiling et ansikt det siste året. Den svenske jenta har påført flyselskapene million-tap, fått skoleungdom over hele verden til å protester mot CO2-utslipp, og vist at det er mulig å ta seg over Atlanterhavet for seil. Kanskje vil hun også bidra til at flere får øynene opp for den eldste og mest utbredte bruken av fornybar energi i verden. Merkelig nok har det ellers vært stille om seiling i miljødebatten.

Folk får subsidier for å kjøre dyre og energikrevende elbiler, men ikke for å seile. Det snakkes mye om elbåter og elektrifisering av handelsflåten. Vi har til og med sett forslag til enorme flytende vindmøller med dockingmulighet for lading av store skip. Det kan virke som om skipsfartshistorien vår er rammet av en kollektiv demens, selv om det bare er et par-tre generasjoner siden mesteparten av verdenshandelen foregikk for seil.

Kanskje kan Thunberg også gi medvind for seilbåtsalget. For også i fritidsbåtmarkedet er det labert for tiden når det kommer til seil, og det gjelder ikke bare i Norge. Vi hører det på utstillingene i Düsseldorf, Helsinki og Gøteborg: Seilbåtsalget går tregt.

Folk har fått det så travelt i fritiden at de ikke har tid til å eie en seilbåt. Unge mennesker vil heller leie enn å eie. Forklaringene er mange. Likevel har vi stor tro på seilingens fremtid. Seiling er aktiv fritid, det er fantastisk avkobling, mestringsglede, naturopplevelse og eventyr.

Ikke minst er det miljøvennlig i en tid hvor man kan seile hele året, også i Norge.