Utkikken

Gi en hjelpende hånd

Meningene er mange om hva som vil komme ut av koronakrisen.

Optimistene tror på en bedre verden med grønnere verdier og mindre pengejag. Den franske forfatteren Michel Houellebecq tror at alt blir som før, bare verre.

Én ting som er sikkert, er at det blir flere båter på vannet i sommer enn noen gang. Ifølge Norboat teller den norske fritidsbåtflåten nå en million båter, og mange av dem skal ut på tur langs norskekysten i juli. Sydenturer er fortsatt på hold, og den populære svenskekysten krever i skrivende stund karantene.

Da kan vi med stor sannsynlighet anslå at det vil bli trangt i de populære gjestehavnene i sommer. Tålmodigheten kan bli satt ytterligere på prøve av mange nykommere som i år vil forsøke båtlivet for første gang. Aldri har det vært solgt flere brukte båter i april og mai enn i år.

Mange av SEILmagasinets lesere er erfarne båtfolk. Vi må lære nykommerne style. Ikke ved å være nedlatende besserwissere, men ved å gi skårungene en hjelpende hånd. Fortelle dem om de mange uskrevne reglene på sjøen, som bidrar til å gjøre båtlivet trygt og godt. Vi må glede oss over at en ny generasjon nå oppsøker båtlivet.

Mange av oss blir nok også fristet til å oppsøke naturhavner i sommer. Vi er heldige som har verdens nest lengste kyst å boltre oss på, og det er hundrevis av idyller som venter mellom holmer og skjær, for dem som kan sitt sjømannskap.

Stolthet

Jeg er blant dem som sliter med å legge vekk stoltheten på sjøen, og jeg gremmer meg fortsatt over den gangen vi skulle legge oss med baugen til fjellet på Svenner. Jeg måtte skjøte to ankertau.

Knopet kilte seg i kryssholtet og delte seg. Kona sto på fordekket med fortøyningene, klar til å hoppe i land, da jeg forsiktig forsøkte å vinke henne tilbake til cockpiten. Hun så det ikke, så jeg forsøkte å hviske: «Kom tilbake, vi har mistet ankeret», men vinden blåste vekk ordene, båten begynte å drive og jeg måtte rope så hele havnen hørte det: «Vi har mistet ankeret». Slukøret satte vi deretter kursen for Stavern.

Da gjelder det å minne seg selv om at alle kan gjøre feil. Det ER krevende å legge til i naturhavner fordi det er så mange variabler med vind, strøm og skvalpeskjær. Manøveren med fendring, ankring og fortøyning må times godt. I denne utgaven av SEILmagasinet kommer vi med råd og tips til alle dere som vil oppsøke naturhavner i sommer.

Vis hensyn, planlegg manøvrene godt med mannskapet, og vær forsiktig med å hoppe på glatte svaberg. Sjekk værmeldingen og fortøy godt med lange fortøyninger og spring om du ligger til berget. Gi en hjelpende hånd når andre kommer til (ha gjerne antibacen klar).

Vi har alle vært førstereis en gang, og det finnes ingen som aldri har dummet seg ut. Style bygger på erkjennelsen av at vi alle er tjent med å hjelpe hverandre. Slik er sjøens uskrevne lover.

God seilsommer!