Utkikken

GLEDE: Vinden er gratis, og eventyret lokker i sommer. (Arkivfoto SEILmagasinet)

Det beste i livet er gratis

Enkelte hevder at de største gledene i livet er gratis. Nå er ikke en seilbåt gratis, selv om det for tiden kan gjøres gode og rimelige bruktbåtkjøp, men mange av de beste opplevelsene skjenkes av Vårherre.

Noen av oss elsker øyeblikket når motoren skrus av og seilene fanger opp sommerbrisen. Vi liker å gå barbent på svabergene om ettermiddagen. Morgendukkert i krystallklar og forfriskende sjø er heller ikke å forakte.

Det er ikke noe galt i å reise til syden og betale for en solseng på stranden, men seiling bringer oss tettere på naturen enn mange andre ferieformer. Gleden over å kaste loss i lysningen og subbe stille av sted med morgenbrisen. Kanskje biter en makrellstim på dorgen, og middagen er sikret. Bedre blir det ikke enn sprell fersk fisk på grillen.

Vi må ta med regnet også, og kulingen, når regnskapet over sommerens opplevelser skal gjøres opp. Men også det kan ha sine gleder: Å sitte under dekk når regnet trommer og ha tid til å lese eller snakke med sine nærmeste. Å legge til kai etter en hard bankekryss og kjenne gleden over å være trygt i havn.

Norge har verdens nest lengste kystlinje. 54 490 nautiske mil (100 916 kilometer) når 239 057 øyer medregnes. Langs hele kysten finnes det hundrevis av gjestehavner og tusenvis av naturhavner. Halvparten av Norges befolkning er på båttur i løpet av året, og ifølge Båtlivsundersøkelsen bruker vi omtrent like mye tid i naturhavner som i gjestehavner.

Og nettopp naturopplevelse kommer på topp når båtfolket blir spurt om de viktigste opplevelsene ved båtlivet. Hele 84 prosent svarer at naturopplevelsen er det viktigste ved båtlivet, dernest er det 80 prosent som svarer fred og ro, og 78 prosent mener at frihetsfølelsen er viktigst. Også sosialt samvær kommer høyt på listen over det vi verdsetter ved båtlivet.

På grunn av kronesvekkelsen har sydenferier blitt 20 prosent dyrere det siste året mens norske naturhavner fortsatt er gratis. Vi er veldig privilegerte som har så mye vill og vakker natur å boltre oss i her i landet. Gratis!

Vi i SEILmagasinet ønsker vi alle våre lesere en riktig god seilsommer!