Solcellepaneler

MORGENSOL: Om sommeren er det mange soltimer i løpet av døgnet. Solcellepaneler lager strøm lenge før de fleste har stått opp.
EKSPERT: Trond Arvid Røsvik har montert to store paneler på sin båt, og har et strømanlegg kraftig nok til å lade sin elbil fra båten.
TALL: Vi koblet til en strømmåler til hvert panel slik at vi kunne lese av effekten samtidig.
SKYGGE: Vi la en list over panelene. Effekten ble dramatisk redusert bare av en liten skygge.
TEKNOLOGI: Panelet fra Maritim er det eneste med polykrystallinske celler. På dette panelet er også cellene knyttet sammen med ledende bånd på oversiden av cellene.
SVAKHET: Koblingsboksen kan ta inn vann. Kabelens kobling mot boksen ser ut til å være en svakhet på panelet fra Sunwind.
FESTE: Det er smart med festehull. Disse panelene kan henges i rekka eller bindes fast på sprayhooden.
STØRRELSE: Panelet fra Sunbeam på 50 watt er mindre enn panelet fra Maritim som kun har 40 watt. Det veier også under det halve.
EFFEKT: 50 watts panel kan gi over 3 A, men i praksis bare halvparten. Ganger du strømmen (A) med spenningen (V) får du effekten i watt.
PLASSERING: Mange monterer solcellepanelet på dekk. Da kreves det et fleksibelt panel som kan bøyes. Skygge fra riggen vil redusere effekten ved en slik plassering.

Test av solcellepanel – la sola gi strøm

Nå er solcellepanelene blitt billige og effektive. Vi har prøvd paneler fra ulike produsenter.

Publisert Sist oppdatert

Sola er pekt ut som den nye, miljøvennlige måten å generere energi på. I dag utgjør energiproduksjonen fra sol bare én prosent, men den er ventet å doble seg i 2017 og fortsette å vokse raskt i fremtiden. Senioranalytiker Cedric Philibert i IEA sier i en artikkel i A-magasinet 6. mai at solenergi vil bli vår viktigste kilde til kraft i fremtiden og utgjøre over 20 prosent i 2040. Prisen på solceller faller og har falt med 70 prosent på fem år.

Det er mye energi å hente fra sola. Ved bare to timer sollys på jorden, er det mottatt nok energi til å forsyne hele jordens strømbehov for ett år.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER