Keiko på kloss hold

Spekkhoggersafari

Spektakulære spekkhoggere

Er du ute og seiler i den vestnorske skjærgården kan du for tiden være så heldig å treffe på spekkhoggere. Blant annet har det vært flere små flokker ved Øygarden, litt nord for Bergen.

Publisert Sist oppdatert

Selv om de på engelsk heter ”Killerwhales”, er de helt ufarlige. Det er sild som står på spiseseddelen til disse hvalene. Mye sild. Og det er nettopp grunnen til at vi i disse farvann kan se spekkhoggere på våren. Hvalene følger sildestimene, og på våren har silden en relativt sørlig utbredelse. Tidligere på året holder spekkhoggerne hovedsakelig til i Nord-Norge. Blant annet i Tysfjord, hvor det kan være så mange som syv hundre av dem.

Vanligvis holder spekkhoggerne sammen i små familier, gjerne på 6-8 dyr.

FIRE TONN. Gjennomsnittsvekten ligger på fire tonn og de kan bli 6-8 meter lange. Hannene har høye, spisse ryggfinner. Opp til 1,5 meter høy kan den være, mens hunnene har en krum ryggfinne som kan bli opp til 80 centimeter.

Til tross for fryktinngytende navn er det aldri registrert at de har skadet mennesker. Navnet stammer heller fra at de kan drepe sel, sjøløver og skade andre, større hvaler. Men det er helst spekkhoggere som holder til i Antarktisk. Spekkhoggerne er med hvitt felt på hodet og hvit buk lett å kjenne fra andre hvaler.

HOLD DEG FORAN. Skulle du være så heldig å treffe på en flokk er det lurt å holde seg litt foran dem, og håpe på at de skal dukke opp like ved båten. Unngå å stresse dem for mye. Spekkhoggerne vandrer stadig, og det er litt tilfeldig hvor de dukker opp. Kanskje på et sted nært deg. Skal du treffe på dem er det om å gjøre å være mye på sjøen. Og det er jo uansett kjekt.