Startbatteriet krymper

Lav vekt, høy effekt, også i kulde, og langt bedre holdbarhet. Slik blir ditt neste startbatteri.

Publisert Sist oppdatert

Litium-batterier kommer for fullt som forbruksbatterier, men de fleste er happy med båtens startbatteri. Det holder lenge, og leverer varene, i hvert fall når det er sommer. Men dagens startbatterier er basert på teknologi fra 1800-tallet. Ditt neste batteri kan inneholde superkondensatorer.

Batteriet markedsføres som om at du aldri vil trenge startkabler. Batteriet vil automatisk kute strømmen om du skulle glemme å skru av lysene.

Elektrisk felt

I vanlige batterier, bly eller mer moderne litium, lagres energien i en kjemisk reaksjon som kan reverseres. I en superkondensatorer lagres energien i et elektrisk felt. Fordi det ikke foregår noen kjemiske reaksjoner er effekten i en superkondensatorer svært høy. Det er sjanser for at du alt har en superkondensatorer. Teknologien brukes på biler med automatisk start og stoppfunksjon.

Under utvikling

Ohm Laboratories jobber med å utvikle slike batterier, og har laget første prototyper. Planen er å starte å levere batterier til markedet innen ett år. Utviklingen er rettet mot biler, men disse batteriene vil også fungere i de fleste fritidsbåter. Batteriet har en kombinasjon av superkondensatorer og litiumteknologi.

Prisen skal ligge på 200 dollar, noe som ikke ligger langt blybatterier.

Lav vekt, høy effekt

Et vanlig startbatteri har en kapasitet på 50 Ah til 120 Ah, avhengig av motorstørrelsen. For et startbatteri, så betyr egentlig ikke batteriets kapasitet så mye. Det er evnen til å levere mye strøm på kort tid som teller.

En svakhet med blybatterier er at batteriets kapasitet reduseres vesentlig, om batteriet tappes raskt. Det betyr at du får ut langt mindre strøm ut av et startbatteri av bly, enn det som står på esken.

Det nye batteriet til Ohm Laboratories er bare på 10 Ah, men kan levere inntil 550 A. Vekten på batteriet er kun 2,7 kilo, kun en tidel av et blybatteri. Effekten skal være høy, også i sprengkulde.

Les mer om batteriet her.