Eurosaf

Hvide Smith ønsker endringer i styreformen
Hvide Smith ønsker endringer i styreformen

Stig Hvide Smith i kampvotering om lederverv

Når Eurosafs delegater går til valg kommende lørdag står Stig Hvide Smiths fremtid i organisasjonen på spill.

Publisert Sist oppdatert

Stig Hvide Smith er i dag visepresident i Eurosaf og sammen med Josef Pla fra Andorra er han kandidat til å ta over ledervervet i den europeisk seilunionen. Etter at nordmannern sto bak en resolusjon som førte til at president og alle syv visepresidenter stilte sine plasser til disposisjon, blir det et spennende valg når forbundet samler sine delegater til generalforsamling i bulgarske Sofia førstkommende lørdag.

Kontroversiell visepresident

Ikke alle var like glad for resolusjonen og Hvide Smith er derfor ikke like populær i alle kretser. Når Øst-Europa normalt også allierer seg med Sør-Europa og derfor samlet rår over flere stemmer enn Nord-Europa, har kandidaten selv liten tro på å bli valgt.

Kritisk til eksisterende ledelse

Stig Hvide Smith er blant dem som er svært kritiske til det arbeide Eurosafs ledelse har nedlagt i den senere tid, og han frykter at dersom det ikke kommer en ny og mer dynamisk ledelse på plass, risikerer den europeiske seilunionen å bli irrelevant. I dag arbeides det hovedsakeligmed rekruttering og utdanning av regattaledere og dommere, og unionen styrer også Eurosaf-regattaene på trinnet under verdenscup. 

Vil endre valgsystemet

Med 70 prosent av seilerne i Nord-Europa som bare representerer 40 prosent av stemmene, er dette en av sakene Hvide Smith ønsker å ta tak i om han blir president. Han mener medlemslandene må kunne stemme etter størrelsen, og at det er lite demokratisk når de aller minste nasjonene skal ha like mange stemmer som for eksempel Storbritannia – med fem ganger så mange registrerte regattaseilere.

Usikker på om han vil fortsette

Stig Hvide Smith er som sagt lite optimistisk med tanke på lørdagens valg. Forholdet til motkandidaten Josef Pla er godt, og begge har sine respektive motkandidater på ønskelisten over aktuelle visepresidenter. Hvide Smith er imidlertid usikker på om han vi fortsette i Eurosaf som visepresident.

Han tviler på om det er en god platform for å utøve de endringer han ser på som nødvendige, og med 35 år bak seg som tillitsvalgt i seilforeninger og diverse forbund tenker han det kan være på tide å gi seg.