Vendee Globe

FAVORITT: Alex Thomsonstiller til start for å vinne Vendee Globe. Kan han bli den første utlendingen som gjør det?
FAVORITT: Alex Thomsonstiller til start for å vinne Vendee Globe. Kan han bli den første utlendingen som gjør det?

Stor spredning mellom båtene

Ledende Alex Thoson ligger fem dager foran rekorden til Kapp det Gode Håp, men bakover i feltet er det stor spredning.

Publisert Sist oppdatert

Thomsons «Hugo Boss» er ventet å passere lengdegraden 18.4740° E som er parallelt med Kapp det Gode Håp rundt kl 1900 UTC idag og vil i så fall ha brukt bare litt over 18 dager fra Les Sables d'Olonne. Det er ca fem dager raskere enn hva Armel Le Cléac'h brukte på distansen i  2012/13, på et tidspunkt der han ledet Vendee Globe seilasen. Årets seilas har budt på nær prefekte forhold i tillegg til at foilebåtene har vist seg å  gi et fartsoverskudd i forhold til konvensjonelle IMOCA60 båter. Dersom Thomson passerer Kapp det Gode Håp som planlagt vil han ha oppnådd en snitthastighet på 15.9 knop fra start, den samme hastigheten som den 120 fot maxikatamaranen «Orange II» oppnådde i  2002, med da med et mannskap på 13.

Armel Le Cléac'h, på 2. plass i feltet, ca 100 nm bak er ventet å passere syv timer bak Thomson med Sebastien Josse på 3. plass ca ett døgn bak.  Jérémie Beyou som ligger på 6. plass vil passere tre dager etter. 

Det store spørsmålet er nå om Thomson klarer å holde ledelsen fremover. Med styrbord foil ødelagt vil han ønske å seile så mye som mulig på styrbords halser, men det er også forhold underveis til Kapp Horn der man venter at foilene ikke vil ha noen fordel i forhold til konvensjonelle båter. I sterk vind og grov sjø vil en vanlig båt være like rask.