Vende Globe

Jean-Pierre Dick er sulten på en seier.
Jean-Pierre Dick er sulten på en seier.

Store trykk- og fartsforkjeller skaper endringer i rekkefølgen

Jean-Pierre Dick leder nå regattaen, men Alex Thomson på 2. plass seiler raskest

Publisert Sist oppdatert

Alex Thomson ga fra seg ledelsen igår da han var den første til å jibbe østover, angivelig for å holde seg unna høytrykksryggen konkurrentene beveget seg i retning av. På kort sikt ga han derved opp ledelsen til Armel Le Cleac´h, men til tross for den lengre distansen han har måttet seile er han nå helt oppe og snuser på teten igjen. Riktignok er det nå Jean-Pierre Dick som er i teten, men kl 0900 idag hadde han bare en halv nautisk mils ledelse og Thomson seiler 5.5 knop raskere. 

Må velge

Traffic Separation Scheme betyr at seilerne enten må holde seg tett på den Portugisiske kysten, eller seile langt til havs. De fleste velger det første, men dette innebærer mye jibbing, noe som er temmelig slitsomt i lengden. Japanske Kojiro Shiraishi som er nede på 18. plass har valgt å gå lengst vest holder ved siden av Thomson størst fart i øyblikket, ca 12-12.5 knop. 

Høytrykksrygg på vei til Kanariøyene

Alle seilerne må imidlertid gjennom høytrykket ved Cape St Vincent. i ca 20 timer må de regne med behagelig seilas i 8 knops nordvest. Deretter kan de regne med av vinden tar seg opp og dreier over på nordøst for å ta den helt til doldrums. De første båten er forventet å passere Kanariøyene torsdag.

Skåret seg i fingeren

Sebastien Destremau som ligger siste av båtene som nå seiler, på 28. plass, 170 nm ba teten, hadde dette å si tidligere i natt: - Vi har bra gange med J2 fokk og fullt storseil. Skulle nok ha satt en A7 spinnaker, men jeg tar det med ro. Det er fantastisk bare å få seile i denne regattaen. Avskjeden med familie og venner og passasjen gjennom kanalen ut til havet var svært følelsesladet. Dette var store øyeblikk å få med seg. Jeg har skaåret meg dypt i en finger, men etter å ha bandasjert den med desinfiserte strips har jeg laget meg osteomelett med løk. Det var topp. Lurer på om jeg kanskje må sy i fingeren, men venter og ser hvordan såret lukker seg.

Rekkefølge kl 0900 fransk (norsk) tid:

1. Jean-Perre Dick, 7 knop

2. Alex Thomson + 0.5 nm 12.5 knop

3. Armel Le Cleac´h + 2.5 nm 5 knop

4. Vincent Riou + 23.7 nm 4 knop

5. Sebastien Josse + 25.3 nm 10 knop

6. Yann Ellies + 32.6 nm 9.5 knop

7. Paul Meilhat + 39.7 nm 7 knop

8. Jeremie Beyou + 39.8 nm 7 knop

9. Morgan Lagraviere + 42.1 nm 9 5 knop

10. Tanguy de Lamotte + 52.5 nm 6.5 knop

LETTERE: Et høytrykksbeltet stopper feltet. Her er vindprognosen for 9. november. Båtene uten foiler vil nå få en fordel.
LETTERE: Et høytrykksbeltet stopper feltet. Her er vindprognosen for 9. november. Båtene uten foiler vil nå få en fordel.