Strandsetting-utgave av Sun Odyssey 30

Franske Jeanneau lanserer en versjon av Sun Odyssey 30 som er beregnet på å strandsetting ved lavvann.

Publisert

I første rekke er det nok båtkunder langs Kanalen som lar seg friste av muligheten til å la båten stå tørt på lavvann, men det at «Dériveur»-modellen kun stikker 85 cm med den galvaniserte senterkjølen trukket opp åpner også for å ta i bruk mange grunne, norske farvann.

Et annet pluss er at båteieren får en lettvint mulighet til å foreta raske småreparasjoner og vedlikehold på skroget der tidevannsforskjellene er store nok

Nå tidevannet synker blir båten stående på en en kort kjølboks av jern. Boksen har «vinger» for å sikre stabiliteten, og akterut sørger doble ror for god støtte mot bunnen. Det er da god klaring mellom sjøbunnen og drevet. Selve støpejernkjølen opereres med en takmontert vinsj.

 

Ifølge en pressemelding fra Jeanneau skal den Marc Lombard-designete båten ha identiske plassforhold som standardmodellen ettersom det fleksible kjørarrangementet i sin helhet er montert i kjølboksen. Jeanneau fastholder også at modellen er «velbalansert og ekstremt stabil, med oppsiktsvekkende komfort for en seilbåt av denne typen».

 

Mer konkret målbart er det at prisen fra verftet starter på imponerenede € 58.510 uten moms, under 520.000 norske kroner. Den norske prisen på nyskapningen er ennå ikke klar, men da den vanlige 30i-modellen ble lansert for knapt et års tid siden var introduksjonsprisen vel 545.000 kroner fra Jeanneau-importør Heitmann Marin.

Tekniske data Jeanneau Sun Odyssey 30i Dériveur

LOA: 8,99 m

Vannlinjelengde: 8,26 m

Bredde: 3,18 m

Dyptgående: 0,85-2,00 m

Høyde over vannlinje: 14,29 m

Vekt: 3945 kg

Kjølvekt: 1039 kg

Motor: 21 hk Yanmar

Diesel: 50 liter

Vann: 160 liter

Septik: 85 l

Storseil: 22,2 kvm

Genoa: 20,8 kvm

Totalt seilareal for standard mast og seil: 43 kvm

Spinnaker: 75 kvm

CE: B6 (under utarbeiding)

Foto: Jeanneau