Langturseilere 2010-11

Strålende midtsommerfest på Käringön
Strålende midtsommerfest på Käringön

Strålende midtsommerfest på Käringön

Kuling over Skagerrak/Kattegat eller "midsommarafton" på Käringön? Valget var ikke vanskelig å ta...

Publisert Sist oppdatert

GØY Å PYNTE STANGA. Klokka 1000 møtte folk opp på Myra - en dump blant husene og kirken i Käringöns sentrum - for å kle "midsommarstången" med løv og blomster. Voksne og barn sammen. Med kreativitet, iver og godt humør. og i strålende sol!

For å dekke stanga med løv, bruker man ofte hengepil og syriner på Käringön. Det er løvet man lettest kan samle her, mens tradisjonen ellers vil at stanga skal dekkes med bjørkeløv.

Tradisjonen i Sverige (som også St.Hans) har sitt grunnlag i behovet for å feire sommersolhvervet. Det stammer fra hedensk tid og er knyttet til tresymbolet, et livs- og fruktbarhetssymbol, som skaper en tilkobling mellom jord og himmel.

MAISTANGA. Ritualet i Sverige går ut på å danse rundt en stang: "maistången". Stanga ble gjennom historien - etter kristendommens innføring - til et kors. Feiringen omfattet i førkristelig tid også offer i fruktbarhetens tegn. Den samme tradisjonen finnes i ulike versjoner i andre vesteuropeiske land: Maibaum i Tyskland, Maypole i England, leken "Albero della cuccagna" i Nord-Italia, "Arbre de Cocagne" i Frankrike, osv. og er trolig av keltisk opprinnelse.

Vil du oppleve den karakteristiske festen på Käringön må du helst komme til havna torsdagen før festen.

Det er lurt å være på Käringön allerede før klokka 15; da finner du fortsatt en plass til skuta di.

- I dag tar vi ikke imot flere båter. Havna omfatter 135 plasser, sier havnevakt Henrik, som for anledningen tok på seg en flott blomsterkrans.

SIKKERHET I FOKUS. - I den innerste delen av havna prøver vi å begrense antall båter som ligger longside med hverandre til tre i rekken. Hvis det er små båter, opp til fire. Dette av sikkerhetsmessige grunner.

Rushet begynte faktisk allerede dagen før midsommarafton. Havnesjefen på Käringön ventet at minst 60 båter skulle ankomme havna torsdag og forutsa et ytterligere rush på fredag. Det ble en sol- og vindfylt midsommerfest. Været skiftet fra vinterlige temperaturer (rundt 11-13 grader) torsdag til stekende sol og 22 grader i løpet av få timer. Utenfor Måseskär fyr brøt frådende bølger på klippene og havet kokte - hele dagen.

Deilig å ligge trygt i havn mens naturkreftene herjer i Skagerrak.

Se bilder og video nedenfor!

Mer om Käringön kan du lese her.