Suveren seier i Mini Transat
Suveren seier i Mini Transat
Suveren seier i Mini Transat
Suveren seier i Mini Transat

Suveren seier i Mini Transat

Franske Aymeric Belloir ledet fra dag to blant de serie produserte båtene. Resultatlisten gir noen overraskende fakta.

Publisert Sist oppdatert

Hovedbilde: Aymeric Belloir fotografert av Henrich Nissen-Lie da han passerte Lanzarote. Sjekk revesystemet på gennaker og fokk.

Så langt er kun Aymeric Belloir kommet i mål. Han har ledet hele veien, og seilt fra Spania rundet Lanzaronte, over Atlanterhavet til Guadeloupe på 21 dager, 9 timer og 12 minutter. Den 6,5 meter lange båten har holdt en snittfart på 7,16 knop.

Billige produksjonsbåter

Mini Transat seiles i to klasser, en for spesialbygde båter med avanserte løsninger som vannballast, vippekjøl, og karbonrigg. Klassen for seriebåter er alt dette ulovelig. Båtene må også ha panelseil. Første protobåt med Benoît Marie kom inn etter 18 dager, 13 timer og ett minutt. Raskeste protobåt seilte med en snittfart på 8,25 knop, 1,09 knop raskere enn standardbåtene. Av de 84 båtene som startet seilte hele 53 stykker i klassen for seriebåter. Statusen for denne klassen øker, da mange seilere mener at det gir en større ære å vinne med utstyr som er mer likt, enn med en spesiell båt som gir store fordeler. Så langt er det kun fem protoer i mål, og en serie.

Samme design

Det er mange verft som bygger serieproduserte båter til Mini Transat. Pogo var en av de første, og de holder på å utvikle sin modell nummer tre i disse dager. De tre båtene som har ligget i front over hele Atlanterhavet er fra samme verft. Nacira 650 ser ut til å være den raskeste båten. Båten følger siste trend, og har svært markert knekkspant, og flat bunn.

Franskmennene truet

Franskemmene er ikke lenger alene i Minitransat, selv om de er klart overrepresentert. I år deltar det utøvere fra 13 nasjoner, men ingen fra Skandinavia denne gangen. Det ble fransk seier i både Proto og Serie, men i Serieklassen ser det ut til at både sølv og bronse går til Sveits. Justine Mettraux er ikke bare fra Sveits, men også en kvinne.

Du finner resultatene her.