Svein Rasmussen med oppsiktsvekkende nyheter

Den norske brettprodusenten bak Starboard har gjort mye for brettseilingen, nå vil han gi enda mer.

Publisert

Mange mener at Svein Rasmussen har æren for come-backet for brettseilingen. Han revolusjonerte brettindustrien med å utvikle seilbrett som var mye bredere enn tidligere. Disse brettene var enklere å seile, og trengte mindre vind for å plane. Han snudde trenden i industrien som var mest opptatt av å lage brett til ekspertene, og som få hobbyseilere behersket, og var helt uegnet for å rekruttere nye inn til sporten.

Brett for lite vind

Det mangler i hver fall ikke på ideer i Starboards nye katalog for 2007. Det nye er flere modeller utviklet direkte for mer seilglede i lite vind. Den mest avanserte er brettet Serenity. Det er nesten som en kano med seil. Brettet er hele 4,5 meter langt og bare 61 cm bredt. Der er både lengre og smalere enn de tømmerstokkende som ble brukt i regatta på 80 tallet. Et annet stort skille er at Serenity kun har en dyp finne, ikke kjøl og finne som tidligere brett hadde.

Mistral Superlight II

På nettsiden til Starboard står det: The Phantom development started by reviewing classic longboards from the early eighties. Det de egentlig mener er at de har tatt utgangspunktet i 80-tallets aller beste allroundbrett, Mistral Superlight, og forbedret det. Superlights fordel var at det var bygget i epoxy, noe som gjorde et mye lettere og stivere enn sine konkurrenter. Starboard Phantom er kortere og bredere enn Superlight, men veier omtrent det samme. Phantom ser ut til å være et brett som egner seg for seiling i lite vind, men fremdeles er morsom når det blåser. Et perfekt hyttebrett.

Fartsopplevelse

Dagens brede brett er lett å komme i gang med, men mange syns det er vanskelig å lære å seile når brettet planer. Å bruke trapes, og å komme bak i fotstroppene er en stor barriere. For å oppleve gledene av å plane raskt har Svein og co utviklet et tandem brett som planer tidlig og går fort. Meningen er å sette nybegynneren foran på brettet hvor instruktøren står bak og veileder. Med en stort seil bak vil brettet ha nok kraft til at det raskt planer, også uten at seileren foran har mye erfaring.

Også for jenter og barn

Starboard har utviklet en hel serie for barn som kalles ProKids. Her finner du alt fra nybegynnerbrett til regattabrett, og brett for bølgeseiling. En tilvsvarende linje er utviklet for jenter.

Hybridbrettene kommer

Starboard hadde ett brett med i konkurransen om OL-brettet for 2008, men ble slått ut av Neil Pryde. Men Svein har ikke gitt opp av den grunn, og har to hybridbrett i sin katalog. Hybridbrett har mange av egenskapene til et Formulabrett, men har også kjøl som gjør det bedre å seile når det ikke planer. I Frankrike er det alt blitt en klasse med slike Hybridbrett hvor flere brettmerker kan delta.

Les mer på www.star-board.com