America's Cup

Svenskene sjøsetter sin konkurransebåt

Nå bygger det seg opp til America's Cup seilaser på Bermuda

Publisert Sist oppdatert

Sjøsettningen av »Artemis» teamets AC båt markerer en milepel for et drøyt tre års designprogram og byggeprosess  som startet nesten umiddelbart etter de forrige cupseilasene i 2013 i San Francisco.

Den nye America’s Cup klassen (ACC) er 15 m lang (49.2 fot) og er en utvikling fra de spektakulære AC72 båtene som konkurrerte i San Francisco og har i likhet med disse både vingseil og foiler. De nye båtene kommer imidlertid til å være enda raskere enn forgjengeren til tross for at de er mer enn 22 fot kortere. 

Klassregelen dikterer designen for store deler av plattformen og vingen. Innovasjonen og forskjellen mellom teamene kommer til å ligge i hvordan de har valgt å designe foilene, kontrollsystemene samt de aerodynamiske komponenter.

En stor utfordring er at båten kun kontrolleres av menneskekraft. For å optimalisere båten har Artemis Racing i et tett samarbeide med en rekke tekniske partnere, deriblant Altair og Tactair beveget seg mot grensesnittet mellom tradisjonell båtdesign og flyteknologi.

Båtarna flyr og manøvrerer bedre enn noen båt tidigere takket være den intensive utviklingen de seneste årene. Bermuda som kappseilingsarena byr dessuten på nye utfordringer med de varierende værforholdene og de skiftende vindforholdene man venter seg i mai og juni. Sommerens seilaser forventes dermed å bli de jevneste og mest spektakulære i moderne Amercia’s Cup-historie.

Artemis Racing’s ACC-båt begynte byggearbeidene i januar 2016 på Sune Carlssons Båtvarv, ikke langt fra teamets hjemmeklubb, KSSS i Saltsjöbaden. Skrogene ble siden fløyet til USA for installering av dekk, cockpit, pod og bjelker på teamets verft i Alameda utenfor San Francisco.

Kappseilingsbåten ble til slutt skipet til Bermuda der man installerte foiler, hydraulikk og elektronikk.

Tilstede ved dåpen var eieren Torbjörn Törnqvist, teamet med familier, sponsorer samt nasjonale størrelser blant dem Bermudas statsminister Michael Dunkley.

Selv om teamet har all grunn til å være stolte på denne dagen er fokus allerede rettet mot å utvikle, endre og optimalisere båten hele veien frem mot regattaen.

Artemis Racing benyttet også annledningen til å bekjentgjøre sitt lokale partnerskap med MARTINI®, verdensledende vermutprodusent, samt favorittmerke for italienske musserende viner.