Skroget er smalt akter i vannlinjen.
Skroget er smalt akter i vannlinjen.
Masten er flyttet langt bak. Baugen får en stil kjent fra Volvo Ocean Race-båtene, og dekket får negativt spring.
Masten er flyttet langt bak. Baugen får en stil kjent fra Volvo Ocean Race-båtene, og dekket får negativt spring.
ClubSwan 54 får en stor cockpit med korte benker. Båten får en dekksutforming som skal gjøre håmdteringen enkel.
ClubSwan 54 får en stor cockpit med korte benker. Båten får en dekksutforming som skal gjøre håmdteringen enkel.

Swan tenker nytt

Nautor Swan satser på mindre båter, og også på regattasegmentet. Sjekk ClunSwan 50.

Publisert Sist oppdatert

ClubSwan 50 ble lansert i går. Der kommer det frem at det finske verftet vil satse mer på mindre båter. Swan 54 som ble presentert i sommer er bare en modell i en ny serie som retter seg mot turseiling. Men Swan vil også satse på regatta, og har fått designeren Juan Kouyoumdjan med på laget. Han er kjent for å tegne de raskeste Volvo 70-båtene, og står også bak Rambler 88 som har skapt overskrifter det siste halvåret.

Juan K er kjent for markert knekk i skrogsiden, men på ClubSwan 50 er dette nesten fraværende. Kun en antydning dypt nede mor vannlinjen mot hekken. Båten er snal i vannlinjen i hekken, men bred på dekk.

Masten er flyttet langt bak. Det gir en større gennaker, men også en større fokk som skjøtes på innsiden av vantene.

Les mer om Swan 54 her

Rask og lettseilt

Nautor har også i senere tid bygget vellykkete regattabåter. Club Swan 42 ble spesialprodusert for New York Yacht Club, men en båt havnet også i Norge. Nautor har også laget en tilsvarende på 45 fot.

Sammenlignet med nye ClubSwan 50 fremstår 42 og 45 foteren som rene turseilere. Den nye 50-foteren fremstår som ekstrem, men skal i følge Nautor være enkel å seile, også for et begrenset mannskap. Båten har bare fire vinsjer, men disse er elektriske. Båten får et firkant storseil, og doble akterstag, men disse er bare i bruk i mye vind. Båten får rulleforstag. I lett og mellomvind kan de settes opp langs masten.

Helgseiler

ClubSwan 50 vil bli bygget lett med skrog og rigg av karbon. Den 15,24 meter lange båten veier kun 8,5 tonn. Men båten får en komfortabel innredning. Salongen blir stor, og har plass til hele mannskapet, og kanskje noen gjester også. Innredningen er utarbeidet med tanke på helgseiling, og sosial bruk. Båten har bare to lugarer og en liten bysse. Kartbord mangler, men badet er delt i to, ett med dusj, og ett med wc.

Men innredningen kan enkelt konverteres til regatta. Forpiggen kan gjøres om til seilbinge, og benkene i salongen til sjøkøyer. Standard båt har en seilingsdybde på hele 3,2 meter, men den kan leveres med en kjøl som er en meter kortere. Det er mer turvennlig, om det er målet for båtkjøpet.

Noen data

LOA 16,74 m

Skrog 15,24 m

Bredde 4,20 m

Dybde 3,20 m

Vekt 8500 kg

Seilareal kryss 142 kvm

Seilareal slør 296 kvm

Vann 500 l

Diesel 300 l

Motor 56 kW

Les mer om båten her

Innredningen er utviklet for helgturer, men kan enkelt gjøres om til regattaseiling.