Tapt og funnet

Alex Thomsons første Hugo Boss funnet etter ti års drift i Sydatlanteren

Publisert Sist oppdatert

Alex Thomsons IMOCA 60 HUGO BOSS, som han deltok med i Velux 5 Oceans Race 2006/07, er funnet på en strand i Patagonia helt syd i Sør Amerika. I løpet av de ti årene som er gått siden Thomson måtte forlate båten 1000 nm syd for Cape Town, har båten drevet nesten 13000 nautiske  mil.  Thomson har tilbudt seg å bistå i arbeidet med å få båten fjernet.

Havari på første etappe

Det var på den første etappen av solsoseilasen i VELUX 5 Oceans, ca kl 0330 23 nov 2006 at HUGO BOSS, under seilas i 18 knop i 15 m/sek, fikk kjølhavari og kullseilte. Ved å ta ned seilene fikk Thomson rettet oppbåten, men alt tydet på at båen ville synke. Rivalen Mike Golding i «Ecover» var nærmest til å forestå redningsoperasjonen.

Dårlig opptakt

Alex Thomson og Mike Golding konkurrerte intenst om seier i jorden rundt regattaen. Utgangsounktet  for redningsaksjonen var ikke det aller beste, etter at Thomson lot Golding vinne prologen før starten på selve regattaen, en kort baneseilas i spanske Bilbao. Thomson, som ville ha vunnet seilasen, gikk utenfor mållinjen og overlot dermed seieren til Golding. - Det betyr ulykke å vinne prologen, sa Thomson. Golding ble rasende og beskylte Thomson for usportslig opptreden.

Vær ydmyk

Det var rådet Thomsons hjelpemannskap på land ga før han skulle bli plukket opp av Mike Golding i en redningsaksjon som var adskillig mer dramatisk enn det som fremgår av videoen. Og dramaet slutter ikke her. Etter at Thomson var kommet vel om bord og «Ecover» var på vei med kurs for Cape Town brekker båten masten og tvinger også Golding til å gi opp seilasen.

Norsk klokkesponsor

Det norske klokkemerket Amundsen Oslo var VELUX 5 Oceans klokkesponsor. Avtalen innebar at alle deltakerne som fullførte seilasen skulle få hver sin klokke. Gründeren Jørgen Amundsen besluttet imidlertid at de to havaristene også fortjente klokker og inviterte dem til Oslo. På en mottakelse på Roklubben på Bygdøy mottok Thomson og Golding sine hederbevisninger etter et spennende foredrag med film fra den dramatiske redningsaksjonen. Det var gründerens far Philip Amundsen som foresto utdelingen til de to seilerne.