HVA LEDERNE MENER: MOLDE SEILFORENING

Tar det helt av i Molde?
Tar det helt av i Molde?

Tar det helt av i Molde?

I Molde Seilforening opplever man en ikke ubetydelig vekst på flere områder.

Publisert

Det blomstrer innen Laser-seiling i Rosenes by. I vår ble det etablert en Laser-klasse i byen. Seilerne i denne klassen har grodd frem gjennom målrettet jollesatsing de siste årene. De som har vokst ut av Optimistjollen finner seg nå til rette innen Laser eller RS Feva. I NM for Laser 4.7 deltok tre Molde-seilere.

Best hevdet 15 år gamle Sigrid Hammervik Molvik seg. Hun endte på 12. plass av 32 – i sitt første NM. Kun en annen norsk jente endte høyere oppe på listen. Dette er en debut det står respekt av.

I vinter skal jolleseilerne ha fire helgesamlinger. I samlingen 5.–7. februar skal landslagstrener Peer Moberg veilede dem. I tillegg trener de fysikk to ganger i uken. Jeg er glad for at jolleseilingen i Molde tar av nå.

I 2015 ble det etablert en egen tur-komite. Denne arrangerte en svært hyggelig pinsetur ut til øyene ikke så langt mot vest. Været var skitt, men stemningen holdt seg på topp. Dette kjennetegner seilere på tur – de har det kjekt sammen uansett vær.

Tur-komiteen sto også i bresjen for Seilingens dag 22. august. Her var både kjente og nye ansikter å treffe på Seilerhytta etter seilas Hjertøya rundt. Jeg tror det er rom for enda mer organisert turseiling i våre nære farvann. Markedet er til stede. Det er ca. 200 master i båthavnen på Tøndergård. Får vi 10 prosent av dem med på tur til neste år er, blir dette enda mer moro. Turseiling i Molde tar av nå.

I 2015 hadde vi fallende deltagelse på NOR Rating-seilasene våre. Er dette en naturlig svingning, eller er det mindre interesse blant dere for slik seiling?

Jeg håper på det første. Jeg håper flere får øynene opp for denne formen for vennskapelig kappestrid på fjorden. Disse seilasene er uformelt og enkelt lagt opp. Etter målgang avsluttes det hele med en sosial happening på Seilerhytta, på Seilet eller i båthavnen. Jeg håper NOR Rating-seiling tar av igjen i 2016.

Seiling i J/70-klassen er i voldsom fremgang verden over – så også i Norge. Når NSF satser på denne båttypen i seilsportsligaen fører det til stor interesse over hele landet. Både i Ålesund og Kristiansund etableres det nå J/70-lag. I løpet av vinteren er det flere MS-medlemmer som også snuser på muligheten for å danne slike team.

Å seile entype er noe helt annet enn seiling med ulike båter i NOR Rating. Det kreves gode ferdigheter innen boat-handling, taktikk og regelkunnskap. Tette dueller i like båter er skikkelig moro, og jeg tror slik seiling med ligasystem vil gjøre flere interesserte i seilsporten generelt, og at mange vil ønske å delta selv. Båttypen og konkurranseformen vil også være med på å bygge bro mellom generasjonene. Jolleseilerne vil finne likhetstrekk med sin seiling og ønske å bli med på dette. Jeg håper entypeseiling tar av igjen i Molde nå.

Riktig godt nytt år.

Geir Oshaug, leder Molde Seilforening