HVA KAN DU KREVE: Du har byttet natemasse på teakdekket, pusset og satt alle beslag tilbake på plass. Så slipper den nye natemassen, og alt må gjøres på nytt. Hva kan du få erstattet? Bare natemassen eller hele jobben?

Legge ny nating

Jeg har ganske mye teakdekk på båten. Til våren, eller kanskje på høsten ønsker jeg å legge ny nating. Den har løsnet flere steder, og stikker opp litt høyere enn treverket. Jeg har lyst til å gjøre dette selv, men trenger noen gode tips. Hvordan fjerner jeg enklest natemassen? Finnes det gode maskiner for den slags som du kan anbefale? Har du også noen gode råd om hvordan jeg bør legge natemasse? Skal den for eksempel stikke høyere enn treverket? Jeg ville tro at det beste er å bruke maskeringstape og jevne nateamassen i høyde med treverket. Alle tips mottas med stor takk.

Publisert Sist oppdatert

Fjerning av natemasse er en tidskrevende jobb, men er man middels nevenyttig er det ingen problem å gjøre dette selv. Har natene sluppet på begge sidene er en skrutrekker i passe bredde som man sliper skarpt et ok verktøy å rense med, evt. et stemjern i riktig bredde. Sitter natene fortsatt fast på sidene er en feinmaskin med natekniv et kostbart men godt verktøy. Alternativt skjærer man natene løs fra sidene med en tapetkniv. En utfordring er at et dekk er ofte ulikt slitt. Så når natemassen er fjernet sitter man igjen med forskjellig dybde på natene. På natebredde 5-6 millimeter bør dybden i følge Sika være 6 millimeter. Hvis dekket har store ujevnheter kan man vurdere å grovslipe før man begynner å justere dybden på natene. Dybdejustering gjøres best med en håndoverfres med styringstapper foran og etter fresestålet. Inntil beslag og ellers der man ikke kommer til med fres er det stemjern og pirking som gjelder. Når natemassen er fjernet og dybden er justert, bør man pusse lett i natene så man får vekk alle rester av gammel sika. Det må være rent treværk på begge sider. Noen velger å maskere før nating mens noen velger å slipe mer etterpå. Sliping etterpå krever at dekket ikke er så veldig furete, da vil natemassen fylle opp groper og furer i treværket og man må slipe mye for et fint resultat. Dekket støvsuges godt og natene avfettes med aceton. For å få bunnbrytertapen til å henge i bunn, smører man primer i natene først. Endeved bør primes to ganger. Å legge natemasse er et kapitel for seg men større dekk bør man nate med en luftdrevet fugepistol, dette gjør det lettere å unngå luft i natene. Jeg anbefaler å legge natemassen en tanke ?høyere? enn dekket. Natemassen synker ved herding og hvis man stryker den ut med en sparkelspade kan man ende opp med litt lave nater. Når natene har herdet skjærer man av toppen med en tapetkniv før man pusser over til ønsket finish. Tor Kristian