Årets Båt 2013

Balansert og trendy treverk

RM 1260 er ikke som alle andre båter. Og da snakker vi ikke om kryssfinéren.

Publisert Sist oppdatert

Det var lett vind under Årets Båt testingenen i Italia, og båtens overraskende gode lettvindsegenskaper var et viktig poeng for at båten vant sin kategori. Men vi har også seilt båten i skikkelig hard vind. Når det blåser 20–22 m/sek, er det nok vind til alle. I så mye vind er forholdene slik at nybegynneren ofte vil begynne å slite litt. Det krever erfaring og kunnskap for å kunne bruke verktøyene riktig om du ikke skal ødelegge noe, sørge for at det er behagelig å være om bord og ikke minst unngå å skremme mannskapet ditt på land en gang for alle. For å få til dette, spesielt med et short-handed-mannskap, krever det at forholdene er lagt til rette om bord, og det mener vi at vi opplevde i RM 1260.

Vi gikk om bord i den nye RM 1260 i svenske Ellös i forbindelse med Öppna Varv-messen på Orust i august 2012. Det piper godt i riggene i det vi forlater havnen. To rev og en flik rullet ut på genuaen er planen. Vår første aha-opplevelse i båten er at dette ikke funker spesielt bra med kun storseilet oppe. Kjølen greier ikke å opparbeide det løftet vi trenger og vi seiler sidelengs... Men slik er det med moderne båter. De trenger litt fart før løftet i kjølen kommer, fordi kjølbladene er tynne og lange. Og i RM 1260 trenger man forseilet for å få den kraften.

Vi ruller ut det lille vi trenger av genuaen og løftet kommer. Da kommer neste aha-opplevelse – balanse. RM 1260 er rene balansekunstneren. Det krenger mye og det piper rundt ørene våre, men RM-en er i fullstendig balanse. Og jo mer vi krenger, desto bedre følelse blir det. Knekkspantene gjør jobben sin og viser at moderne skrog med såkalte «chines» – knekkspant – er veien å gå.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS